ЕС не е банкомат, трябва с демократични средства да защитим нашите ценности. Това заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли на пресконференция, посветена на бъдещия европейски бюджет и по повод предложението занапред средства да се отпускат съобразно състоянието на върховенството на закона в държавите от ЕС.

Сасоли добави, че според мнозинството от евродепутатите е необходимо тази връзка да залегне в нов правен механизъм. Надявам се да има пряка връзка между бюджетните разходи и състоянието на законността, посочи Сасоли.

На плещите ни лежи голяма отговорност, добави той по повод започналите днес поредни разисквания в Европейския съвет за общия бюджет до 2027 година. Всяко отлагане на очакваното решение може да доведе до нови сътресения, допълни председателят на ЕП.

По неговите думи предложението за въвеждане на нови данъци в ЕС цели бъдещите поколения да бъдат разтоварени от тежестта да изплащат заемите, от които днес има нужда за обособяване на фонда за икономическо възстановяване. Младите поколения очакват не да обеднеят, а да бъдат по-богати, обобщи той.

Сасоли заяви, че ЕП настоява всички държави в ЕС да бъдат поставени при равни условия. Така той отхвърли предложението да се запазят отстъпките от размера на бюджетните вноски за Австрия, Дания, Холандия, Германия и Швеция.

Преди срещата на евролидерите председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази увереност, че с политически кураж е възможно да бъде постигнато споразумение за възстановителния фонд на ЕС, предаде ДПА.

Преговорите ще бъдат много трудни, но не само по въпроса за парите, а и за хората, за бъдещето на ЕС, за нашето единство, каза той при пристигането си за срещата на върха в Брюксел.

Германският канцлер Ангела Меркел също очаква много трудни преговори, информира Франс прес.

"Трябва да кажа, че различията (в позициите на европейските лидери) все още са много, много големи и не мога да кажа дали този път ще стигнем до решение. Очаквам много трудни преговори", заяви тя.

Шарл Мишел поздравява Бойко Борисов с докосване на лакти

Снимка: AP/БТА

Френският президент Еманюел Макрон призова лидерите на ЕС да са готови за компромиси, за да може на двудневната среща на върха да бъде постигнато споразумение за фонда за възстановяване на европейските икономики след коронавирусната пандемия.

"За Европа това е момент на истината и амбицията", каза той.

Макрон допълни, че е уверен, но предпазлив за постигането на споразумение.

Холандският премиер Марк Рюте каза пред репортери, че шансовете на Европейския съюз да постигне споразумение за фонда за икономическо възстановяване от коронавирусната криза са "под 50%".

Холандия е една от държавите, които се противопоставят на пакета за възстановяване от пандемията в размер на 750 евро, предложен от Европейската комисия и подкрепен от Франция и Германия.

Въпреки това Марк Рюте настоя, че той не е "лош човек", а просто желае да види реформи.

Българският премиер Бойко Борисов изрази надежда още днес Европейският съвет да успее да постигне споразумение по бъдещия бюджет на ЕС.

"Искрено се надявам въпреки различията днес да имаме вече постигнато споразумение", посочи той на влизане в сградата на Европейския съвет в Брюксел.

Преди началото на извънредното заседание премиерът Борисов подчерта, че днешната среща на европейските лидери е изключително важна за приемането на Многогодишната финансова рамка - Кохезионна и Селскостопанска политика, грантове, заеми, условности.

Той разговаря с гръцкия си колега Кирякос Мицотакис, като двамата изразиха увереност, че днес европейските лидери ще се договорят за постигане на споразумение за Плана за възстановяване на Европа, който включва МФР за периода 2021-2027 г. и инструмента "Следващо поколение ЕС".

"Европейският съюз повече от всякога се нуждае от единствено. Заедно ще се преборим с кризата, породена от Covid-19. Сигурен съм, че ще намерим разумен компромис", заяви Борисов.