Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС се събират днес в Брюксел за последната за годината редовна среща, предаде БТА.

Дневният ред предвижда тази вечер те да потърсят изход от трудностите за приемането на бюджета на ЕС до 2027 г. от €1.8 трилиона и на антикризисния план за 750 млрд. евро заради възраженията на Унгария и Полша срещу въвеждане на правило за обвързване на бюджетните разходи със състоянието на законността. В навечерието на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изпрати писмо до участниците в срещата, в което изрази увереност, че решение ще се постигне.

Заговори се за компромис, възможен е такъв?

Ще вдигнат ли блокадата Полша и Унгария

Разнопосочни сигнали идват от Брюксел и Варшава за ветото върху бюджета. Полша най-напред заяви, че е постигнат компромис (засега само с Германия), но представител на ЕК бе категоричен, че ветото на двете страни остава, дори има опасност от вето и по друга ключова тема - климатичните цели.

Полша и Унгария са постигнали компромис с Германия за деблокиране на многогодишния бюджет на ЕС и плана за съживяване на европейските икономики в условията на пандемията. Това посочи вчера в следобедните часове полският вицепремиер Ярослав Говин, цитиран от Блумбърг. Споразумението било постигнато с Германия, която е ротационен председател на ЕС, и то ще бъде представено на останалите членки на блока. Сделката може да бъде окончателно договорена до петък, в края на двудневната среща на европейските лидер в Брюксел, допълни той.

Засега споразумението е между Варшава, Будапеща и Берлин, уточни вицепремиерът.

Европейската редакция на Politico написа, че новата схема, която обвързва финансирането от ЕС с критериите за върховенство на закона, може да не се прилага, докато Съдът на ЕС не се произнесе по неговата законност. Текстът се съдържа в проектозаключения, изготвени от германското председателство на Съвета на ЕС за срещата на върха на лидерите на ЕС.

По-рано полският министър на външните работи Збигнев Рау заяви, че ако не бъде постигнато споразумение през предстоящите два дни, ще се наложи да се организира друга среща на върха на ЕС тази година, за да се сключи споразумение. Или преговорите да се проведат при нови обстоятелства по време на португалското председателство (от 1 януари 2021 г.).

Късно следобед вчера високопоставен служител на ЕС, пожелал анонимност, обаче каза пред журналисти, че до момента няма пробив в преговорите за бюджета на ЕС, нито по въпроса за увеличаване на целите до 2030 г. за опазване на околната среда. По неговите думи досега ветото на Полша и Унгария над бюджета не е вдигнато и е възможно да има вето върху целите за опазване на природата.

Какво още ще обсъждат евролидерите

Също довечера се очаква Европейският съвет да удължи санкциите срещу Русия и да обсъди въвеждането на санкции срещу Турция. Предвижда се разглеждане на предложението за повишаване на целите до 2030 г. за по-природосъобразна икономика, както и на съгласуваността на действията за овладяване на пандемията от ковид, включително с осигуряването на ваксини и с противодействие на дезинформацията срещу имунизирането.

В петък Европейският съвет ще разисква въпросите за сигурността и тероризма, и отношенията с южните съседи на ЕС. Очаква се Европейската комисия да представи данни за хода на преговорите за сключване на търговско споразумение с Великобритания.

Участниците ще разговарят за бъдещите отношения със САЩ в светлината на отминалите президентски избори. След изборите можем да пристъпим към силно равностойно сътрудничество с Вашингтон, се отбелязва в писмото на Мишел.