Европейската комисия обяви, че е постигнато споразумение със САЩ за по-лесно законно прехвърляне на лични данни през Атлантическия океан.

Активистите за поверителност на данните побързаха да обявят, че ще оспорят споразумението в съда.

Президентът на САЩ Джо Байдън и високопоставени представители на ЕС приветстваха сделката, която преодоля възраженията относно достъпа на американските разузнавателни агенции до европейски данни, съобщи Би Би Си (BBC).

Сделката гарантира, че Meta, Google и други технологични гиганти могат да продължат да споделят информация със САЩ.

Два предишни опита за създаване на правна рамка за споделяне на данни между САЩ и ЕС бяха отхвърлени в европейските съдилища поради опасения за спазване на поверителността, отбеляза британската медия.

Споразумението, постигнато в понеделник, 10 юли, има за цел да смекчи опасенията на Европа относно всяка персонална информация, която в крайна сметка се споделя с американските разузнавателни агенции.

Американците са защитени със закон от електронно шпиониране от тайните слижби на САЩ, но чужденците не са.

Споразумението между ЕС и САЩ позволява на европейците да се противопоставят, ако подозират, че американското разузнаване е получило достъп до и събира техни лични данни.

Специален съд за преглед на защитата на данните (Data Protection Review Court), съставен от съдии от САЩ, ще разглежда исковете.

Рамката за поверителност на данните между ЕС и САЩ, която влиза в сила от днес, гарантира, че ще се събират само необходими данни, пропорционално.

"Новата рамка за защита на личните данни между ЕС и САЩ ще гарантира сигурен поток на данни за европейците и ще осигури правна сигурност за компаниите от двете страни на Атлантическия океан", заяви в изявление председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от АФП. Според ЕК новата рамка предлага адекватно ниво на защита на личните данни, което означава, че е съвместима със строгите стандарти за защита на данни на 27-те страни членки. Така компаниите ще могат да прехвърлят информация от Европа в САЩ, без допълнителни мерки за сигурност, допълва Асошиейтед прес.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс на свой ред каза, че това здраво споразумение означава, че "личните данни вече могат да преминават свободно и безопасно" от Европа към САЩ.

Но организацията с нестопанска цел "Не е ваша работа" (NOYB - None of Your Business), водена от австрийския активист за защита на личните данни Макс Шремс, се закани да оспори решението.

В свое изявление Шремс каза, че само обявяването, че нещо е "ново", "здраво" или "ефективно" не го прокарва пред (Европейския) Съд.

За да проработи споразумението, ще са необходими промени в американското законодателство за наблюдение, а такива няма, коментира активистът.

По-рано Шремс оспори съхранението на данни от Facebook, заявявайки, че компанията нарушава европейските му права на поверителност и върховният съд на Европейския съюз се съгласи.

Президентът Байдън проправи пътя за окончателната сделка, като издаде изпълнителна заповед през октомври 2022 г., изискваща от служители на разузнаването на САЩ да добавят повече защити при събиране на данни, като същевременно поддържат баланс с опазване на националната сигурност.

В сравнение с ЕС, САЩ имат по-меки закони за поверителност, отбеляза Би Би Си.

През май ЕС наложи глоба от 1,3 милиарда долара на собственика на Facebook Мета, нареждайки на компанията да спре да споделя данни на европейски потребители в САЩ.

Meta заяви, че без правна схема за трансфер на данни ще бъде принудена да спре да предоставя своите продукти и услуги в Европа.