След местните избори следващия месец Турция може да разшири правителствената схема за продажба на евтини зеленчуци в цялата страна, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Икономисти смятат обаче, че този ход на правителството може да се окаже финансово неустойчив, посочва агенцията.

В битка с рязкото увеличение на цените на храните турските власти отвориха тази седмица собствени пазари, за да продават директно на купувачите. Съгласно правителствената инициатива общините продават зеленчуци в Истанбул и Анкара на около половината от цените, регистрирани от статистическата агенция миналия месец, когато цените на храните скочиха с 31 процента. На всеки клиент е позволено да закупи до 3 кг от всеки продукт.

"Ако е рекъл Аллах, след изборите, с организацията на общините, може да предприемем стъпки за такива продажби по всички краища на Турция", заяви вчера Ердоган пред търговци.

Според интернет страниците на няколко вериги супермаркети, те са съобразили цените си с тези на правителствените пазари. Ако намаленията се запазят, те може да спомогнат за обуздаване на равнището на инфлацията през февруари, която се базира на продажбите на големите търговци на дребно, отбелязва Ройтерс.

Храната представлява около една четвърт от потребителската кошница, използвана за измерване на турската инфлация, която възлезе на над 20 процента през януари.

Увеличаващите се разходи за живот и по-широките последици от кризата с турската лира, която загуби миналата година 30 процента от стойността си спрямо долара, са важни въпроси за гласоподавателите преди местните избори на 31 март, отбелязва Ройтерс. Управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Ердоган е изправена пред сериозна конкуренция в няколко от големите градове.

Икономисти обаче смятат, че разходите за правителството няма да бъдат устойчиви в дългосрочен план. Според старши икономиста във финансовата група "Номура" Инан Демир с тази мярка правителството опитва да избегне изборна засечка заради поскъпването на храните и програмата няма да бъде разширена след вота.

Мярката също така повдига въпросителни около степента на правителствена намеса на пазарите, посочва Ройтерс.

Докато търговците обясняват поскъпването на цените с лошото време и нарасналите разходи за транспорт и труд, Ердоган обвини търговците на дребно, че използват ситуацията, за да повишават цените.

"Ако е рекъл Аллах, ние ще ударим силен османски шамар на тези икономически убийци", каза Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Търговците на едро казват, че властите не само създават нечестна конкуренция, но и регистрират значителни загуби. Юсуф Йълмаз, председател на асоциацията на търговците на едро в южния регион Серик, който е известен с доматите си, каза, че те продават домати на властите за 3,8 лири килограма. На общинските пазари доматите се продават по 3 лири килограма.