Експортът остава локомотив на турското производство, като целта на Турция е да се нареди сред десетте водещи износителки в света, заяви днес в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган на събитие, посветено на външната търговия, предаде Анадолската агенция.

Той съобщи, че въпреки негативните процеси в света турският износ през 2022 г. е нараснал с 12,9 процента на годишна база и е достигнал рекордните за цялата история 254,2 млрд. долара годишно.

"В течение на последните 20 години ние продължаваме активните стъпки за развитието на страната. Износът на Турция днес е на такова ниво, на което ръстът му не може да бъде спрян от неопределеността и пречки, подобни на войната между Русия и Украйна, както и от кризите в сферите на енергетиката и суровините", каза турският лидер.

Той отбеляза, че по време на управлението на Партията на справедливостта и развитието обемът на износа на страната се е увеличил седем пъти. "Броят на страните и регионите, в които Турция изнася днес продукцията си на основата на разплащания в национална валута, достигна до 197", каза той.

Той обърна внимание и на постиженията на турските кинематографисти. "Днес Турция се намира на второ място в света след САЩ по обем на износа на сериали. Към края на 2023 г. планираме износът на филми и сериали от Турция да достигне до 1,5 млрд. долара с обхват на аудиторията от 1,5 млрд. зрители", отбеляза турският лидер.

Той заяви, че целта е износът на медицински услуги от Турция през 2023 г. да достигне до 5 млрд. долара, както и експортът в областта на информационните технологии.