Русия ни предостави кредит при много благоприятни условия за закупуването на зенитно-ракетните комплекси С-400. Договорили сме се на следващ етап да започнем и съвместно производство на комплексите С-500. Това каза Реджеп Ердоган пред телевизия "Канал24".

Турският държавен глава отхвърли обвиненията на САЩ за тази сделка и заяви: "Защо те мълчат за факта, че Гърция купи преди година руските системи С-300. Това е трудно да се разбере. Tурция има отбранителна промишленост и тя си има свои потребности, ние само искаме да ги удовлетворим", каза още той.

Ердоган заплаши Вашингтон, че ако не получи договорените изтребители от пето поколение Ф-35, ще купи техни аналози или от русия, или от друга европейска държава.

Турският президент засегна и строителството на газопроводи през турска територия. "TANAP ни дава увереност, че няма да имаме проблеми с доставките на природен газ. Руският природен газ също се увеличава през "Турски поток". Така ние ще разпределяме природния газ за Европа - и руски, и азерски. България направи грешката да откаже строителството на газопровод до нейна територия и това бе в наша полза. Затова сега Европа ще купува от нас", каза още той.