Енергийната криза в Европа, предизвикана от намаляването на потоците природен газ от Русия на фона на нейната война срещу Украйна, принуди някои хора да се обърнат към по-евтини източници на отопление, като дърва за огрев, със застудяване на времето. Тъй като обаче все повече хора се запасяват и горят дърва, цените скочиха до небесата, докладвани са липси и кражби и се появяват измами, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лесовъдите поставят Джи Пи Ес устройства в трупи, за да проследяват ценните запаси, а междувременно нарастват опасенията относно въздействието върху околната среда от повишеното замърсяване на въздуха и изсичането на дървета.

В бившата съветска република Молдова лидерите се тревожат, че тази зима може да бъде опустошителна за голяма част от нейното население поради високата цена на електричеството и топлината предвид утрояването на цените на природния газ в Европа спрямо началото на 2021 г., макар да има спад от рекордните нива през август. Най-бедната страна в Европа, с прозападни стремежи, но и част от територията, контролирана от руски войски, стана свидетел как руският енергиен гигант "Газпром" неотдавна намали доставките на природен газ с 30 процента и заплаши с още съкращения.

Шумът около дървата за огрев не се ограничава до по-бедните държави като Молдова, разрази се и в по-богати региони на Европа. Държавните гори в Германия, Полша и Чехия отчитат много по-голямо търсене на ограничените количества дърва за огрев, които продават като част от устойчивото си управление на горите.

Често идва от хора, които никога преди не са поръчвали дърва за огрев и изглежда не знаят, че те трябва да бъдат закупени две години по-рано, за да могат да изсъхнат достатъчно и да бъдат изгорени в печки на дърва, според горската служба в провинция Хесен в Югозападна Германия.

Германските горски рейнджъри също засичат повече хора да събират паднала дървесина в горите, често без да знаят, че е незаконно.

Чешките държавни гори, които продават дървесина само за домакинска консумация, трябваше да ограничат количеството дърва за огрев, продавани на физически лица, за да предотвратят спекулативни покупки.

В Полша търсенето на малки дърва за огрев от държавните гори е нараснало с 46 процента, а при по-големите се е увеличило с 42 процента до края на август спрямо година по-рано. Това е още преди есента, когато търсенето на дърва за огрев е най-голямо.

"Има, разбира се, повишен интерес към дърва за огрев в горските райони, защото днес това е най-евтиното налично гориво", каза Михал Гзовски, говорител на полските държавни гори. По думите му дребните дърва за огрев са може би най-евтиният материал за отопление в страните от ЕС.

Той каза, че се увеличават кражбите на дърва за огрев, които винаги са съществували до известна степен.

За да предотврати кражбите, горското стопанство в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия експериментира със скриване на Джи Пи Ес устройства за проследяване в трупи, посочва говорителката Никол Фиглер.

Не е имало внезапен бум от мащабни кражби, но увеличенията на цените в последно време събудиха страхове сред притежателите на дребни горски парцели, които биха могли да понесат големи загуби, ако купчина трупи бъде заграбена.

"Това е по-скоро ситуация на безпокойство и страхове", коментира Фиглер, изтъквайки повишената стойност на дървата за огрев.

Лесовъдите в съседния регион Хесен използват Джи Пи Ес тракери от 2013 г. и казват, че са успели да решат проблема с няколко кражби по този начин.

Австрийската полиция предупреди миналата седмица за значителен ръст на измамниците, които твърдят, че продават дърва за огрев и дървесни пелети онлайн, а няколко компании в цялата страна бяха обискирани по подозрение, че са участвали в манипулиране на цените.

Германският институт за пелети също предупреждава купувачите да се пазят от фалшиви продавачи, които изискват плащане предварително и след това изчезват.

Германската статистическа агенция отчита, че цените на дървата за огрев и дървесните пелети, направени от дървени стърготини, които могат да се използват за централно отопление на дома, са скочили с над 85 процента през август спрямо година по-рано.

Цените на пелетите за тон спаднаха с 2,6 процента през октомври, но остават с близо 200 процента по-високи на годишна основа, съобщава институтът за пелети. Въпреки това отоплението с пелети е по-евтино от природния газ за тези, които са оборудвани да ги горят. Газът струва 20,9 цента за киловатчас топлина, а пелетите - 14,88 цента.

И в Обединеното кралство дървата за огрев поскъпват.

"Наблюдаваме огромно увеличение на търсенето", тъй като разходите за енергия се покачват, каза Ник Снел, управляващ директор на "Съртyнли ууд" (Certainly Wood), която се представя като най-големия доставчик на дърва за огрев в Обединеното кралство, продавайки около 20 000 тона дървесина годишно.

Снел e изчислиl, че изсушената в пещ твърда дървесина на неговата компания е с 15 до 20 процента по-скъпа от миналата година и "може да стане повече, когато времето стане по-студено".

Той казва, че търсенето на неговите местни дърва за огрев е повишено от по-скъпата вносна дървесина от страни като Латвия и Литва. Транспортните разходи, главно за гориво, са вдигнали цената на вноса, който преди беше по-евтин от британския дървен материал, но сега е по-скъп.

В Дания търсенето на печки на дърва нараства заедно със самите дърва за огрев. Датският сайт за продажби Ди Би Ей (DBA) съобщи, че търсенията на дървесни пелети са "експлодирали" с над 1300 процента през последната година.

Правителството и еколозите предупредиха датчаните, които планират да горят дърва за огрев, да обмислят рисковете: огънят може да бъде опасен за здравето, а димът допринася за замърсяването с частици.

Съществува и вредното въздействие върху околната среда от изсичането на повече дървета.

Егзона Шала, ръководител на екологична организация в Косово, където цените на електричеството скочиха, заяви, че изсичането на горски дървета там значително се е увеличило. Нейната група EcoZ наблюдава горите в планинските райони и в някои случаи е открила хора, които незаконно секат дървета в 5 ч. сутринта. След това дървата се продават из столицата.

Често отсечените дървета са млади. Горите, посочва тя, са подложени на "вулгарно обезлесяване без никакви критерии и контрол".