Центърът за анализи и кризисни комуникации препоръчва спешни мерки, свързани с промените, които ще се направят във Валутния закон, за присъединяване на страната към Еврозоната, предаде БТА.

Неправителствената организация препоръчва в съобщение до медиите да се изготви информационна стратегия по теми, свързани с финансово образование, европейски ценности и възможностите за развитие на обществото ни.

Препоръчва се създаване и разпространяване на информационни материали - брошури, плакати, листовки, клипове, филми - документални и научно-популярни, анимационни, предавания и много други, както и да се определи ролята на обществените медии в създаване на програми с подобно съдържание.

Центърът предлага въвеждане на програми за финансово образование в училищата; комуникационно обучение на финансови експерти; обучения за журналисти на финансови теми; система за наказания за хора, които целенасочено създават и разпространяват фалшиви новини, както и бързи и категорични мерки за подобряване на комуникационната координация между институциите.

Социологическите изследвания потвърждават притесненията, че е възможно някой политик популист да се възползва от неосведомеността на масовата публика и подклаждайки нерационални страхове, да предизвика настроения за отхвърляне на цивилизационния избор на българското общество, посочват от Центъра. Липсата на постоянна и разбираема комуникация по темата кара хората да вярват на откровени фалшиви новини и да търсят лесни решения на проблемите си, без да осъзнават колко погрешни са те, пише в позицията.

Само спешната намеса на институциите и проведена информационна кампания може да предотврати прерастването на информационната криза в истинска катастрофа, допълват от Центъра за анализи и кризисни комуникации.