Консултантът на Европейската комисия за изготвянето на регионалните планове за преход на въглищните региони ще е тук до седмици. Затова определените засега три региона - Стара Загора, Перник и Кюстендил трябва да имат пълна готовност. Във връзка с това от Министерство на енергетиката очакват да се подават предложения по регионалните планове отдолу нагоре, за да бъдат представени правилно пред консултанта. Това обясни заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на организираната от сп. "Ютилитис" онлайн дискусия "Регионални планове за справедлив преход".

Енергийният експерт Славчо Нейков от своя страна предложи разработване на Пътна карта с конкретни дейности и срокове. По време на дискусията стана ясно, че експертите са объркани от подхода на държавата не само по отношение на регионалните планове, но и по отношение на декарбонизацията - постигане на въглеродна неутралност само чрез енергийна ефективност и интегриране на ВЕИ.

Този подход, както става ясно (не само от тази дискусия) се приема като нелогичен, защото не дава отговор на въпроса: като се сложи край на една индустрия каква идва на нейно място и какво ще е икономическото развитие, което предстои да се случи в страната?

3e-news.net

Регионалните планове са много важни, защото обхващат и бъдещето на работната сила в съответните региони, обясни по време на онлайн дискусията заместник-министър Жечо Станков. Срокът за изготвянето на съответен план е 1 месец, а след това са предвидени и срещи по места, но предвид кризата с коронавируса вероятно това ще става виртуално. По думите на Станков, от всички средства предвидени по различните фондове, 49% са за регионите с висок въглероден интензитет, а 25% за въгледобивните региони.

В cъoтвeтcтвиe c пpeдизвиĸaтeлcтвaтa за ocъщecтвявaнeтo нa eвpoпeйcĸaтa Зeлeнa cдeлĸa дъpжaвитe-члeнĸи тpябвa дa пoдгoтвят eдин или пoвeчe тepитopиaлни плaнoвe зa пpexoд зa нaй-зaceгнaтитe peгиoни oт cвoятa тepитopия, ĸoитo ce нyждaят oт пoдĸpeпa. Πлaнът зa вceĸи peгиoн cлeдвa дa пpeдcтaвя coциaлнитe, иĸoнoмичecĸитe и eĸoлoгичнитe пpeдизвиĸaтeлcтвa и дa идeнтифициpa нyждитe oт иĸoнoмичecĸa дивepcифиĸaция, пpeĸвaлифиĸaция и възcтaнoвявaнe нa oĸoлнaтa cpeдa пpи oтчитaнe нa cпeцифиĸитe. Πoдгoтoвĸaтa нa тepитopиaлнитe плaнoвe e ĸлючoвo ycлoвиe зa пoлyчaвaнe нa пoдĸpeпa oт Фoндa зa cпpaвeдлив пpexoд във вpъзĸa c eвpoпeйcĸaтa Зeлeнa cдeлĸa. Фoндът сe фoĸycиpa въpxy иĸoнoмичecĸaтa дивepcифиĸaция нa тepитopиитe, ĸoитo ca нaй-зaceгнaти oт ĸлимaтичния пpexoд и пpeĸвaлифициpaнeтo и aĸтивнoтo пpиoбщaвaнe нa paбoтнaтa pъĸa в тяx.

Енергийният експерт Славчо Нейков акцентира върху необходимостта от изготвяне на пътна карта с ясни срокове и парламентарно стиковане на съответни нормативни документи.

Всички очакват държавата да им каже какво да правят. Тоест необходима е пътна карта, посочи Славчо Нейков. Тя трябва не само да е конкретна. В нея трябва да са стиковани всички позиции и действия.

Експертът се застъпи и за прилагане на регионален подход. Има много голямо желание за създаване на местни структури за подпомагане на процеса, но на местно ниво все още няма стиковане с регионалните власти, каза той. Във връзка с това Нейков посочи, че при една сериозна преработка Законопроектът за индустриалните зони, който при сегашният си вариант е по-скоро вреден, може да се обвърже с регионалните планове.