Фалитът на "Астрал Холидейз" не е повод да се говори за по-нататъшни фалити на туроператори у нас. Това коментира на пресконференция в Пампорово Даниела Стоева, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Според нея няма индикации някои от другите туроператори да изпаднат в неблагоприятно финансово състояние."Астрал Холидейз" е туроператорът, който обслужваше "Томас Кук" в България, уточняват от АБТТА.

"Такова финансово сътресение очевидно не се понася лесно и понякога най-разумното нещо по отношение на потребителите, на туристите е да се обяви несъстоятелност", посочи Даниела Стоева.

Тя допълни, че с обявяването на несъстоятелност се включва механизмът на застраховката, която защитава интересите на потребителя.

Няма да има оставени туристи по летища, нито недовършени програми, тъй като застрахователят обяви, че сумата, която е застраховката на този туроператор ще покрие всички разходи по пребиваващи в момента туристи и бъдещи, които вече са заплатили, заяви председателят на УС на АБТТА. Обявяването на несъстоятелност на "Астрал Холидейз" според Даниела Стоева е решение в името на потребителя.

Културният туризъм в България за поредна година бележи ръст, заяви председателят на АБТТА. По предварителни прогнозни данни дестинациите за културен туризъм са с ръст около 15-20 процента. Даниела Стоева определя тазгодишния туристически сезон като изключително турбулентен, белязан от много сътресения, но и от много положителни резултати.

Започнахме с предизвестен по-слаб туристически сезон, след като още в началото на годината се даде заявка, че потокът туристи към Българското Черноморие ще бъде по-слаб, посочват от АБТТА. Според Даниела Стоева основната причина за това е геополитическата обстановка и международната пазарната конюнктура. Дестинации като Турция и Тунис се завърнаха активно на пазара и това донесе отлив от нашите курорти, смята председателят на АБТТА.

Според нея фалитът на емблематичния оператор "Томас Кук" е катастрофален в европейски мащаб.

В Пампорово се проведе Седмата работна среща между бизнеса и местната власт на тема "Сътрудничество между обществения и частния сектор- платформа за устойчиво туристическо развитие". Основен организатор на форума е АБТТА, а община Чепеларе е домакин.