"Ключови играчи в скандалите в парламентарната комисия по ревизии последните дни са от сферата на земеделието, защото там се изливат най-много средства. В селското стопанство се разпределят около два милиарда лева на година" - това коментира пред БНР анализаторът в сферата на земеделието Николай Вълканов. 

"Би било много наивно да си мислим, че всичко там се случва по най-честния и почтен начин. Там където има много пари, има и много интереси", коментира експертът. Според него у нас се е създала прослойка, "която се храни само с усвояването на евросредства, а за да се случва това, то няма как да стане и без връзки на политическо ниво". По думите му независимо какви скандали се завихрят и излизат от сектора обаче, важното е да бъдат подплатени със стабилни доказателства. 

Вълканов смята, че служебният министър на земеделието трябва да обърне внимание първо на две спешни неща: нормативната рамка по новия програмен период за общата селскостопанска политика и земеделската част в Плана за възстановяване и устойчивост, като в него се заложат по-мащабни проекти, които няма как да се финансират по линия на Програмата за развитие на селскостопанските райони. 

Експертът напомни, че предишният път, когато Христо Бозуков бе служебен министър, последваха много смени на ръководни позиции в министерството и в Държавен фонд "Земеделие". 

Българският бизнес според Николай Вълканов не би трябвало да се слага под общ знаменател: "В този сектор има и много сериозен, честен и открит бизнес, който е на световно ниво. Най-малкото не трябва да се обобщава за зърнопроизводството, което в крайна сметка е на доста високо ниво". 

Към днешна дата няма достатъчно основание да вярваме, че при следващите избори ще се създаде редовен кабинет, коментира още експертът, затова и според него това служебно правителство може да остане на власт повече от два месеца. 

"По-добрият вариант при всички случаи е създаването на устойчиво правителство с широка обществена подкрепа, България има нужда от това и на тази основа да се започне да се разсъждава по-стратегически за нашата държава", добави той.