Кризата, предизвикана от пандемията, може да доведе до мащабна национализация на частни предприятия. Това заяви главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Беата Яворчик на първия Евразийски конгрес, организиран от Евразийската банка за развитие (ЕАБР), предаде ТАСС.

По време на криза частният дълг обикновено се превръща в държавен дълг, много фирми ще излязат от икономическата криза с големи финансови задължения и правителството ще трябва да ги спасява чрез национализация, обясни тя.

По думите на Яворчик 45 процента от населението в постсоциалистическите страни подкрепят разширяване на ролята на държавата в промишлеността и други отрасли, но това може да бъде проблематично. "Национализацията създава възможности за корупция и за съсредоточаване на пари в частни ръце, особено при приватизацията", казва експертът.

Основните теми на конгреса са перспективите за формиране на Голяма Евразия, оценката на потенциала за икономическа интеграция, възможността за изравняване на нивата на икономическо развитие и благосъстоянието на гражданите на страните от Евразийския икономически съюз.

ЕАБР е международна банка за развитие, създадена от Русия и Казахстан през януари 2006 година за насърчаване на развитието на пазарна икономика в нейните държави членки - Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан, припомня ТАСС.