Петролът от Русия ще продължи да постъпва в Европа през "задната врата", която е Индия, пише в. "Гардиън".

Вносът на петрол от Русия в Индия винаги е бил на ниско ниво, тъй като високите транспортни разходи говорят за нерентабилност на доставките. Сега обаче Индия купува толкова много петрол от Русия, че западните страни започнаха да се питат за съдбата му.

Проблемът е в това, че е трудно да се проследят доставките на петрол, които вече са достигнали Индия. Това се дължи на факта, че няколко пратки суров петрол могат да пристигнат в пристанището от различни страни и да бъдат смесени.

Готовността на азиатската страна да изкупува руски суров петрол с отстъпки до 30 % подкопа усилията на САЩ, Европа и Обединеното кралство да източат военната каса на руския президент Владимир Путин чрез ограничаване на вноса. През май Русия получи 20 млрд. долара от износ на петрол, с което се върна на нивата отпреди инвазията. Сега се засилват опасенията, че Индия се използва като потенциална задна врата към Европа за руските петролни доставки, предвид рязкото увеличение на вноса.

През май Индия е внесла около 800 000 барела петрол на ден от Русия, а рейтинговата агенция Fitch прогнозира, че вносът скоро може да нарасне още повече до 1 млн. барела на ден, или 20% от общия внос на Индия.

Индия, Китай и Обединените арабски емирства са поели тежестта, тъй като вносът на руски суров петрол в ЕС е спаднал с 18% през май.

Миналата седмица Путин заяви пред бизнес срещата на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА), че "руските доставки на петрол за Китай и Индия нарастват забележимо".