Основното, което България може да направи при бъдеща рецесия, е да се опита да минимизира ефектите. Спад на глобалното търсене на дадени продукти няма как да не се отрази и у нас. И все пак, страната има огромен потенциал, от който може да се възползва, благодарение на участието си в общия европейски пазар. Това каза Лъчезар Богданов, икономист в Industry Watch, пред телевиция "Блумбърг".

"България трябва да остане фискално дисциплинирана страна - с ниски бюджетни дефицити, с излишъци при икономически растеж, с данъчна система с ниски ставки и справедливо облагане, инвестиции в инфраструктура и човешки капитал. Това е нещо, което би мотивирало инвеститорите да останат у нас, независимо от спад на търсенето", смята експертът.

Богданов коментира и протестите на собственици на малки бензиностанции, които настояват да не влиза в сила приетият Закон за горивата.

"Проблемът за бизнеса е фундаментален. По-високи административни разходи и по-големи инвестиции за навлизането на даден пазар неминуемо значат затрудняване на малките бизнеси, което облагодетелства големите. Трудно е пазарът да не бъде товарен с нови и нови административни тежести, включително и финансови, и едновременно с това да се гарантира спазването на закона".

Друга тема, на която Богданов се спря, са предвидените за 10-ти януари протести на превозвачите в Брюксел срещу пакета "Мобилност" на френския президент Еманюел Макрон. В този контекст той коментира трудностите при въвеждане на регулации на европейските пазари като цяло. 

"Когато има отделни юрисдикции, отделни бюджети и едновременно свобода на предоставяне на услуги, се получава доста странно как регистрирана фирма в България с български работници изпълнява цялата си дейност във Франция например, плащайки данъци в България и подчинявайки се на законодателството тук. Въпросът възниква, когато имаме страни с изключително голяма разлика в заплатите за аналогична дейност. Темата е много сложна".