Енергийният експерт Васил Начев смята, че интерпретациите от страна на част от българските медии по повод посещението на Бойко Борисов в Русия и резултатите от срещите му с Владимир Путин и Дмитрий Медведев са били много странни и доста изкривяващи реалността.

"Беше повече от ясно, още преди самата среща, че на такъв тип визити нищо конкретно не може да бъде договорено. Наложи се министър Петкова да дава интервюта, за да казва какво точно е имал предвид премиерът. Част от българските медии подведоха хората със своите манипулативни новини", подчерта още Начев в студиото на "България он ер".

По думите му срещата е била представена така, че нещата се завъртат на 180 градуса, но в същото време трябва да стане ясно, че подобни решения за "Турски поток" не зависят нито от Москва, нито от София, нито от Анкара, а от Брюксел. "Такива срещи и договорености показват само отношенията между държавите, не може там да се вземат решения по енергийни проблеми", смята експертът.

Според него, проектът "Северен поток-2" няма да бъде реализиран заради санкциите на САЩ спрямо петролните компании, които имат намеса в проекта. "Политическото говорене е безплатно, никой не носи отговорност за него. Видяхте какви невероятни неща ни се обещаваха и не се случиха, спомнете си само за Големия шлем преди десетина години", смята Начев.

Той бе категоричен, че мега проектите в енергетиката нямат повече шанс, защото струват скъпо и вече няма кой да извади пари за тях. 

"През 2012 година цената на природния газ за България бе договорена с Русия, когато ни поискаха мнение от Брюксел за спора с "Газпром", нашите политици се уплашиха да не засегнат Русия и не поставиха своите искания за по-ниска цена. Сега можем само да си хапем пръстите, но нищо няма да променим", завърши Начев.