Еврозоната се намира на прага на рецесия, но не с размерите на тази от 2008 г. Това каза Вероника Денизова в пряко включване от Coface Country Risk Conference в Париж пред телевизия "Блумбърг".

Денизова посочи, че се позовава на индексите на Coface за Германия, Франция и Италия, които са индикатори за развитието на еврозоната. "Няма нито един сектор в икономиката, който да не генерира рискове към момента".

Денизова коментира и глобалните рискове за икономиката, обсъдени в началото на форума. Сред тях политическият остава основен, отбеляза тя.

"Индексът за политическия риск, който Coface следи, е на най-високото си ниво в историята. Предпоставки за това, разбира се, създава Brexit, както и предстоящите избори в Гърция, Бразилия с непредсказуемите политики на новия президент Жаир Болсонаро, конфликтите във Венецуела, Италия също беше спомената".

Денизова отбеляза и военния риск за икономиката от геополитическите конфликти в Близкия Изток, ръстът на протекционизма, както и търговската война между САЩ и Китай, която поставя множество неясноти по повод бъдещето на световната търговия.

Реклама след 7-ми параграф

Реклама след 7-ми параграф

"Еволюцията на технологиите също е предизвикателство пред бизнеса и трябва да се намери начин как да се управлява то. Дигитализацията, новите енергийни източници, новите зависимости, които се създават на енергийния пазар, новите видове транспорт, както и промените в телекомуникациите - всички тези теми бяха засегнати и представени като нови опасности в началото на форума".

Нарастващият глобален дълг е друг икономически риск, отбеляза Денизова.

"Централните банки вече имат много по-малки възможности за действия, за да управляват тези дългове и да реагират при следваща икономическа криза", смята експертът.