При стратегическите сектори като туризма трябва да има обща държавническа позиция. Това каза пред bTV изпълнителният директор на на Европейския институт за стратегии и анализи Бранимир Ботев по повод последиците от фалита на британската авиокомпания "Томас Кук".

"За съжаление, ние вървим след събитията. От няколко месеца има информация, че "Томас Кук" върви към фалит. Защо в началото на сезона, когато хотелите са сключвали договори с убийствени клаузи с "Томас Кук", никой не ги е предупредил? В Министерството на туризма има няколко отдела, които се занимават с анализи и прогнози. Защо никой не е предупредил бизнеса", заяви Ботев.

"Този проблем не е на администрацията, проблемът е национален, защото заради проблемите в сектора "Туризъм" ще пострадат и други сектори", посочи Бранимир Ботев.

"Над 50 български хотели ще бъдат засегнати от фалита на "Томас Кук", не повече от 50% от застраховките ще могат да бъдат прибрани. Да не се окаже, че след няколко месеца най-големият собственик на хотели ще са банките", добави той.

"50% от ресурса на летищата ще се оголи. Ако нямаме входящ туризъм, ако туристът не дойде в България, той няма как да отиде и в хотел. Догодина ще имаме още по-умопомрачителен спад. Тези факти и анализи никой не ги казва, но тях ги има", заяви още Ботев.