През есента се очаква да е готова оценката на Европейската комисия за въздействие върху околната среда по пакета "Мобилност". Това обяви евродепутатът Андрей Новаков, цитиран от БНР.

Оценява се въздействието от връщането на камионите в страната, в която е регистрирана фирмата, на всеки осем седмици и на самите шофьори на всеки четири седмици.

Новаков обясни, че ако се потвърди, че има негативни последици и за шофьорите, и за околната среда, както и за компаниите, това ще обезсили пакета с ново законодателно решение.

Той напомни, че България и още няколко държави са обявили, че ще вкарат пакета в съда.

Европейският парламент ще гласува днес новите правила за пътните превози в ЕС. Предвижда се резултатите от гласуването да бъдат обявени утре. Това сочи програмата на тридневното заседание на евродепутатите.

Новото законодателство въвежда множество изисквания, сред които за често връщане на водачите и на превозните средства в страната, където собственикът е данъчно задължен. Няколко страни, сред които и България, съобщиха по-рано, че ще обжалват промените пред Съда на ЕС, ако бъдат приети.

Внесени са предложения за 80 поправки на законопроекта. Ако една от тях бъдат приети, това ще означава връщане на законопроекта за трето разглеждане.

Евродепутатите ще обсъдят и нуждата от защита на бюджета на ЕС в случаите на широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава. В доклад на ЕП се отчита, че броят на съобщените през 2018 г. нередности с европейския бюджет (общо 11 638) е бил с 25 на сто по-нисък, отколкото през 2017 г., но без промяна в стойността на възможните измами (около 2,5 милиарда евро).

Евродепутатите ще обсъдят също предложението на ЕК отпускането на средства от общия бюджет да бъде обвързано със състоянието на върховенството на закона в държавите от ЕС. Миналата година ЕП поиска, ако отпускането на средства бъде спряно или намалено по такава причина, от това да не страдат крайните получатели.

ЕП ще обсъди също въпроса с приобщаването на ромите през следващите 10 години. Очаква се евродепутатите да поискат задължителни цели, както и европейско наблюдение на тяхното изпълнение, за да се избегне злоупотреба със средства.

В петък ЕП ще отбележи 25-годишнината от събитията в Сребреница. През юли 1995 г. там бяха избити хиляди босненски мюсюлмани - събитие, определяно като най-мащабното изтребване на хора в Европа след края на Втората световна война.