Едва 30% от свинското месо в магазините е българско
"Едно прасе, което се продава от български производител, е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Изкупната цена е наполовина на тази на краставиците и доматите", посочва председателят на браншовата организация
Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България, сочи статистиката.
Производителите алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а държавата пренебрегва сектора, съобщава БНР.
България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас.
"Не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва", казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов.
Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност, у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо: "То е около 30 процента, със 70 процента внос".
Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското.
"И към момента едно прасе, което се продава от български производител е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов.