Новоизбраният американски президент Джо Байдън ще представи официално днес водещите си съветници по икономическата политика, като администрацията му се подготвя да поеме управлението на фона на забавящо се икономическо възстановяване, подкопано от втората вълна на пандемията от Ковид-19, предаде Ройтерс.

Байдън ще се появи на събитие в родния си Уилмингтън, Делауеър, заедно с хората, които е избрал да заемат ръководни постове, включително номинираната за финансов министър Джанет Йелън, която е бивша ръководителка на Управлението за федерален резерв (УФР), допълва БТА.

Съставът на екипа му подкрепя позицията на Байдън, че е нужен по-агресивен подход към пандемията. Всички съветници изразяват подкрепа за правителствените мерки за максимална заетост, намаляване на икономическото неравенство и оказване на помощ на жените и малцинствата, които са засегнати непропорционално от икономическия спад.

Байдън обяви вчера имената във водещия си икономически екип, включително номинацията на първата жена за финансов министър, както и на няколко либерални икономисти, които се утвърдиха при предишните две управления на демократите, отбелязва Асошиейетед прес.

В изявление Байдън посочи, че номира Йелън за ръководител на финансовото ведомство и бившата съветничка на президентите Клинтън и Обама Нийра Танден за шеф на Службата за управление и бюджет. Той също така определи Уоли Адейемо от администрацията на Обама и първи главен изпълнителен директор на фондацията на бившия президент за заместник-министър на финансите. Байдън представи и икономическия екип на Белия дом, състоящ се от икономистите Сесилия Рауз, Джаред Бърнстийн и Хедър Бушей.

Байдън постави като приоритет етническото и половото разнообразие в екипа си. Йелън ще бъде първата жена начело на централната банка, а Адейемо ще бъде първият чернокож заместник-финансов министър. Танден ще бъде първата цветнокожа начело на Службата за управление и бюджет, а Рауз - първата цветнокожа ръководителка на Съвета на икономическите съветници.