Най-важното е мярката 60/40 да започне да действа веднага. Смятаме, че тя може да достигне 1 млрд. лв., каза на брифинг днес вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в МС.

Ако държавата плати 60% от възнаграждението, работодателят ще плаща 40% от него, за да може компанията му да запази най-ценния си капитал - хората. Ангажиментът на работодателя е в рамките на три месеца да плаща 40% от възнаграждението и да не съкращава работници".

Според прогнози при прилагането на тази мярка за началото ползватели ще са над милион работници. Тя може да бъде обогатявана и разширявана, ще има и други мерки, каза още Дончев.

Въпросът е мярката много бързо да мине през Тристранката, за да може след това веднага да има решение на МС, ако резултатът е положителен - още този следобед, за да може мярката да е достъпна от началото на следващата седмица, заяви вицепремиерът.

Скоростта е от огромно значение, всеки който е в нужда, който е пострадал по някакъв начин от кризисната ситуация, да получи тази подкрепа, каза още вицепремиерът. Той допълни, че това не значи, че мярката не може да бъде променяна, като напомни, че нейният обхват вече беше разширен.

Вътрешният министър Младен Маринов каза в отговор на въпрос, че няма опасност от злоупотреба с личните данни във връзка с декларациите при пътуване, като подчерта, че всички служители на МВР работят всеки ден с лични данни, а министерството е оператор на такива данни. Младенов изтъкна, че ситуацията е извънредна и затова се попълват тези декларации.

В отговор на друг въпрос той съобщи, че от десет дни жандармерията е в ромските махали, за да се гарантира спазването на ограничителните мерки.

Дончев очаква по-ниски бъдещи сметки за парно заради поевтиняването на газа

Най-вероятно ще има приспадане на пари от бъдещи сметки на топлофикациите. Цената не се редуцира със закон, това си е решение на КЕВР. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на брифинг в Министерски съвет на въпрос какви ще са отраженията заради намалението на цената на газа.

Законът за енергетиката ще даде възможност да се определят цени със задна дата за сметките на природен газ. До момента това не е било възможно, каза Томислав Дончев.

По думите му законът предвижда не само "Булгаргаз" да възстанови надвзетите суми от своите клиенти, но и да се създаде правна възможност да могат да се правят компенсации към своите клиенти.

Вицепремиерът смята, че най-добрият вариант е да се редуцират надвзетите суми от бъдещи сметки. "Цена не се редуцира със закон, това си е решение на КЕВР", каза още Томислав Дончев.

На 11 март "Булгаргаз" внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране девет заявления за цени на природния газ. Едното е за над 40 процента по-ниска тарифа от 1 април. По време на откритото заседание на регулатора вчера се разбра, че на 31 март от обществения доставчик ще предоставят актуализирана цена на природния газ от април, с което цената може да спадне и повече от предвидените 40,49 процента.

Останалите осем заявления са за цените за всеки от месеците от 5 август 2019 г. до края на март 2020 г., за да се отрази договореното със задна дата намаление на цената на руския природен газ. От КЕВР обаче отговориха, че не може да определят цени със задна дата. Поради тази причина се налага спешна промяна в Закона за енергетиката.

Вчера председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов заяви, че само с промяна в преходните разпоредби към Закона за енергетика ще могат да бъдат компенсирани потребителите и увери, че това ще бъде направено навреме, тъй като предложенията вече са били изпратени до всички заинтересовани страни, които да могат да изразят становище.

"Трябва да изчакаме аргументите на всички страни. Разбира се, че парламентът ще реши най-накрая, но въпросът е какво ще предложим като текст, вносителите. До петък изчакваме всички дружества да дадат мнения по текстовете. След това изчистваме текстовете, които смятаме, че са подходящи за внасяне в НС. В понеделник работна група изчиства и ги входира в НС", посочи Николов.

Голяма част от бизнеса очаква тази глътка въздух, така че проектът касае извънредното положение, категоричен е Николов, според когото законът ще бъде гласуван.