Присъединяването към еврозоната означава много повече от замяна на лева с евро. Преди всичко става въпрос България да избере да се присъедини към сърцевината на европейския проект, защото това защитава Европа по време на финансова или икономическа криза. Това каза изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис на конференцията "България по пътя към еврото", организирана от Министерството на финансите (МФ), която се провежда в София. Домбровскис е на посещение у нас.

Домбровскис изтъкна, че поемането по пътя към присъединяването на еврото означава задълбочаване на интеграцията на страната в ЕС и демократичния свят.

От жизненоважно значение е България да не се разколебава от избрания път, заяви той.

Домбровскис подчерта, че от създаването си еврото се превърна в нещо повече от средство за обмен между държавите в еврозоната, то е символ на силата, единството и солидарността на Европа, в момент когато тези ценности са заплашени и подложени на изпитание.

Вчера Домбровскис каза, че е възможно България да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2025 г.

Форумът обсъжда възможностите и предизвикателствата пред България от това да бъде член на еврозоната, какво включва процесът на въвеждане на еврото като национална валута, да се дискутира свършеното до момента и какво предстои. В дискусиите участват президентът Румен Радев, служебният премиер Гълъб Донев и министри от кабинета, управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац, представители на европейски институции и на българския неправителствен сектор.

Сред ползите за българските граждани Домбровскис днес отбеляза, че приемането на еврото изпраща положителен сигнал на инвеститорите, премахва несигурността относно бъдеща политика, укрепва външните кредитни рейтинги и спомага за стабилизиране и понижаване на лихвените проценти. Това спомага за насърчаване на чуждестранните и вътрешните инвестиции, което води до по-висок икономически растеж и повече работни места, отбеляза той. Посочи също, че с влизане в еврозоната България ще участва в процеса на вземане на решения от Европейската централна банка.

Известно ми е, че в България не всички подкрепят замяната на националната валута с еврото, каза още Домбровскис и допълни, че е жизненоважно хората да бъдат ясно информирани. Става въпрос за една колективна отговорност, да се успокоят хората, да имат информация относно практическите и положителните последствия от еврото, и тази отговорност трябва да е на всеки - политическите лидери, социалните партньори, неправителствените организации, всички, каза той. Домбровскис разказа, че по времето, когато е премиер на Латвия през 2013 г. - годината, преди страната да премине към еврозоната, само 40 процента от латвийците са мислели, че въвеждането на еврото ще има положителни последици, а сега 97 процента от сънародниците му подкрепят общата валута. Той изтъкна нарастващата подкрепа за еврото сред страните членки на еврозоната, която достига най-високото ниво досега - 72 процента.

Като всяка страна, която се готви да приеме еврото, България трябва първо да изпълни и четирите критерии за конвергенция - ценова стабилност, стабилни и устойчиви публични финанси, стабилен обменен курс с еврото и конвергенция на дългосрочните лихвени проценти, припомни отново изпълнителният заместник-председател на ЕК. Домбровскис каза, че въпреки отлагането на датата за присъединяване на България от 1 януари 2024 г., целта си остава и трябва да бъде постигната, колкото е възможно по-скоро. Надявам се това да стане една година по-късно, след като бъдат изпълнени всички критерии, така че България да се присъедини към еврото в най-добра кондиция, това е нашата задача, каза Валдис Домбровскис.