Щатският долар поевтинява спрямо еврото, британския паунд, японската йена и повечето световни валути и в четвъртък, след като в сряда - първия работен ден в Западна Европа след дългия уикенд за Коледа, регистрира спад с 0.22 на сто.

Индексът ICE Dollar, който показва представянето на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), губи 0.31%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, спада с 0.30%. Доларовият индекс падна под 101 пункта в сряда, най-ниското ниво от пет месеца, тъй като пазарите продължиха да се позиционират според признаците за охлаждане на инфлацията в САЩ и очаквания за намаляване на основната лихва от Федералния резерв (Фед-централната банка на САЩ). Публикуваните в петък данни показаха, че основният PCE индекс, предпочитаният от Фед измерител на инфлацията, е спаднал до 3.2% през ноември от 3.4% през октомври, което е под прогнозите от 3.3%. Сега пазарите оценяват около 90% вероятност централната банка да започне своя цикъл на намаляване на лихвите от март.

Еврото се повиши с 0.11% до 1.1117 долара спрямо 1.1105 долара при затварянето на предишната сесия. Обащата европейска валута поскъпна с 3.4% спрямо долара тази година, като голяма част от силата му дойде през последните няколко седмици и се движи от очакванията за рязко намаляване на лихвения процент от Фед през следващата година.

Американската централна банка на заседанието си през декември даде ясен сигнал, че затягането на паричната политика в този цикъл е завършено. Прогнозите на членовете на борда на Фед, публикувани след тази среща, призовават за намаляване на лихвите със 75 базисни пункта (б.п.) през 2024 г. В същото време пазарните участници, че Европейската централна банка (ЕЦБ) и Банката на Англия (BoE) също ще понижат основните лихви през 2024 г., но по-бавно от Фед, отбелязва Trading Economics.

"Доходността на държавните облигации на САЩ спада, пазарите на акции се покачват и апетитът за риск нараства поради очакванията, че Фед ще намали лихвите веднага щом започне пролетта", прогнозира Кийт Джакс, ръководител на валутната стратегия в Societe Generale, цитиран от Ройтерс.

Валутният търговец на Monex USA Хелън Гивън смята, обаче, че силата на еврото спрямо долара ще бъде ограничена. "Празничното рали ще отслабне до средата на първото тримесечие. Еврото изглежда препродадено и рецесията в Европа е по-вероятна, отколкото в САЩ", каза тая.

Обменният курс на поаунда към долара се повиши с 0.07% - до 1.2807 долара от 1.2798 долара при затваряне на търговията предишния ден.

Стойността на долара спрямо йената се понижи с 0.48% до 141.18 йени спрямо 141.83 йени в края на предишната сесия.

Йената се повишава след новите изявления на управителя на Японската централна банка (BoJ) Казуо Уеда, който продължава да подготвя почвата за първото увеличение на основния лихвен процент от 2007 г. насам. "Възможно е да вземем някои решения, дори и да нямаме пълните резултати от пролетните преговори за заплатите в малкия и среден бизнес", каза Уеда в интервю за телевизионния оператор NHK в четвъртък.

Тези думи бяха приети от пазара като сигнал, че Японската централна банка няма да чака да повиши лихвите до юли, когато най-голямата профсъюзна федерация в страната Rengo ще представи тези данни. Уеда каза, че шансовете BoJ да разполага с достатъчно информация, за да промени политиката си до заседанието си през януари, са ниски, но не изключи тази възможност.

Двойката долар/юан се търгува на 7.1405 юана спрямо 7.1415 юана ден по-рано.

Стоковите валути също се възползваха от отслабването на долара. Австралийският и новозеландският долари, които се зависими и от търговията на двете страни с Китай, поскъпнаха съответно с 0.23% до 0.6827 щатски долара за един "австралиец" и с 0.09% до 0.6332 американски долара за едно "киви".

Другата двойка стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола, също поскъпват, но незначително, въпреки сериозния спад на фючърсите на петрола. Канадският долар нарасна с 0.04% до 1.3219 канадски долара за един американски и с 0.02% до 10.0961 норвежки крони за един щатски долар.

На стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) преди да стартира реалната търговия фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) спаднаха с 0.92% до 73.43 долара за барел, а на Лондонската борса (ICE Futures) търгуваният предимно в Европа вид Brent се понижи с 0.88% до 78.95 долара за барел. По-конкретно фючърсите на Brent продължиха спада от 1.6% от предишната сесия, което е в резултат на публикуването на данни за индустрията, показващи значително увеличение от 1.84 милиона барела на запасите от суров петрол в САЩ миналата седмица, най-големият скок от пет седмици.

Освен това, нивата на запасите в терминала Cushing също се увеличиха, което показва нарастващо предлагане, което надвишава търсенето с наближаването на края на годината. Цените на суровия петрол Brent конкретно се повишиха с приблизително 8%, откакто достигнаха дъно през декември поради атаките на йеменските хути срещу плавателни съдове в Червено море, което принуди танкерите и другите кораби да поемат по-дълги маршрути, увеличавайки разходите. В момента големите корабни фирми сега възобновяват маршрута в Червено море, тъй като водената от САЩ морска армада за охрана вече защитава търговските кораби в района.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 11:30 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics