Международната агенция за енергията (МАЕ - IEA) съветва ЕС да намали потреблението на газ, за да избегне празни хранилища и риск от нарушения по веригите за доставки тази зима, предаде ДПА.

За да се запази задоволително равнище на газ в хранилищата до края на отоплителния сезон, търсенето трябва да бъде намалено с между 9 и 13 на сто спрямо средното през последните пет години, се посочва в доклада на МАЕ за газовия пазар, представен днес в Париж.

При ниския приток на втечнен природен газ към Европа това ще осигури запълняемост на газовите хранилища на ниво от 25 до 30 на сто, според доклада.

Ако не се намали потреблението на газ и в случай на пълно спиране на доставките от Русия през ноември, то равнищата в хранилищата могат да спаднат до малко под 5 на сто, ако в същото време в ЕС се доставя само малко втечнен природен газ. Това ще увеличи риска от сериозе ннедостиг в случай на късно застудяване.

При висок приток на втечнен природен газ хранилищата ще останат запълнени до малко под 20 на сто, според анализа на МАЕ.

"Руската инвазия в Украйна и рязкото понижение на доставките на природен газ за Европа причиняват значителни щети на потребителите , бизнеса и цели икономики не само в Европа, но и в нововъзникващите и развиващите се икономики". Това заяви директорът за енергийните пазари и безопасността Кейсуке Садамори.

"Перспективите за газовите пазари остават неясни, не на последно място и заради безразсъдното и непредсказуемо поведение на Русия, което разруши репутацията й на надежден партньор. Налице са всички признаци, че пазарите ще останат под сериозен натиск през 2023 г.", добави той.