Договорът с изпълнителя на проекта за тунел под връх Шипка се очаква да бъде подписан до края на месеца. Това обяви в Габрово заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова, цитирана от БНР.

След сключване на договора с изпълнителя на проекта за тунел под връх Шипка, което се очаква до края на април, той ще има на разположение девет месеца за проектиране, а строителството се предвижда да започне следващата година, добави заместник-министър Иванова.

Тунелът под връх Шипка ще се намира на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора. Той ще бъде с две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 1 280 календарни дни или близо 3 години и половина.

Съоръжението ще е възлова точка при движението в посока Север - Юг и чрез него ще се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва са: Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа).

От екипа на регионалното ведомство информираха още, че през 2022 година в Габровска област ще бъдат ремонтирани основно 154 километра от пътната мрежа.

Тази година ще започне проектирането за основен ремонт на пътя Дряново - Велико Търново.

Ще бъде открита и обществена поръчка за проектиране и ремонт на тунела "Дряновски манастир", за да може строителството на съоръжението да бъде изпълнено едновременно с ремонта на пътя.