"Всички работници, които имат да си получават неплатени суми, трудови възнаграждения и обезщетения, дължими след 1 февруари 2015 г., могат да ги получат, ако подадат заявления до 16 май включително". Това заяви омбудсманът Мая Манолова.

Тя, представители на Националния осигурителен институт и на Инспекцията по труда обсъждат спешни мерки заради десетки случаи на неизплатени заплати. Преди броени дни от Инспекцията по труда поискаха несъстоятелност за 30 фирми.

ГИТ се намесва в случаите, когато фирмите не изплащат възнагражденията на повече от една трета от служителите. Това се случва, ако заплатите са забавени повече от 2 месеца.

Около 5000 са подадените заявления за неизплатени заплати. Държавата си поставя за цел до началото на лятото да бъдат възстановени около 5 милиона лева. Изплатените възнаграждения са за над 600 000 лева, заяви омбудсманът Мая Манолова

"Огромният проблем е с несъхраняването на документи, които удостоверяват начислените и изплатени трудови възнаграждения. В случай, че проблемът е законодателен, сме готови да предложим промени в законодателството", заяви Мая Манолова.

Във Фонда за гарантиране на плащанията има достатъчно пари, категорични са институциите.

"Връща се чувството за справедливост, че държавата чрез своите институции подкрепя своите граждани и че всеки нагъл работодател може да си получи заслуженото, когато институциите работят заедно. Появява се дългочаканото чувство за нетърпимост към всички, които експлоатират труда на своите работници", коментира Манолова.