Вече е постижима цел да гледаме на нашия регион на Балканския полуостров като на световен регион, който да може да се конкурира със западните страни, да се съревновава с Китай, със САЩ - тази теза изрази премиерът Николай Денков в рамките на информационния ден за финансиране на високотехнологични научни изследвания и иновации на Европейският съвет по иновации, в сътрудничество с Министерството на иновациите и растежа. 

Снимки може да видите ТУК >>>

На събитието, което се провежда в столичния хотел "Хаят Реджънси", Денков заяви: 

"Преди време започнахме процес, свързан с промяната на начина, по който да гледаме на нашия регион на Балканския полуостров, да гледаме на него като на един световен регион, който да може да се конкурира със западните страни, да се съревновава с Китай, със САЩ. Нещо, което някои щяха да сметнат за шега преди 10 години, но вече е постижима цел. Това е нещото, което трябва да направим, да покажем, че се развиваме заедно, защото Европа е силна, когато всички нейни региони са силни". 

Премиерът изрази своята признателност към програмите, които са подкрепили развитието ни, в сътрудничество със западни университета и научни центрове, така че да е възможна конкуренцията със западните страни.

"В това е силата на Европа - да можем да се развиваме заедно", подчерта премиерът.

Той посочи, че въпреки постигнатия голям напредък, "ако не надградим стореното дотук, няма да бъдем успешни": 

"Това се иска от нас през следващите години - да бъдем по-бързи, по-силни, по-конкурентни, да бъдем в много по-голяма степен отворени за сътрудничество с тези, които са около нас в Европа. Тогава ще бъдем успешни във всяко наше начинание". 

Според премиера Денков днес България е напълно различна от това, което е била преди 10 години, когато по-малко от 10 процента от децата в страната са били запознати със значението на думата "предприемачество".

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева

Снимка: БТА

"Благодарение на подкрепата на ЕК, благодарение на личните усилия на мнозина в страната, този манталитет е вече напълно променен", изтъкна още министър-председателят, цитиран от БТА. 

На събитието днес се представят различните направления на програма "Хоризонт Европа" и възможностите за подкрепа на иноваторите и изследователите в дълбоките технологии.

Европейският съвет по иновации е най-голямата инициатива на Европейската комисия за подкрепа на иновации през целия жизнен цикъл от научни изследвания в ранен етап до доказване на концепция, трансфер на технологии, финансиране и разрастване на стартиращи фирми и малки и средни предприятия.

Европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова

Снимка: БТА

Чрез своите три инструмента - Pathfinder, Transition и Accelerator, Съветът предоставя финансиране на научни организации, стартъпи и малки и средни предприятия под формата на грантове и дялово участие/инвестиции, достигащи до 17,5 милиона евро за стартъп бенефициент. Организацията разполага с бюджет от 10,1 млрд. евро за периода 2021-2027 г.