След като съдът отмени заповедта на областния управител на Хасково от месец февруари 2023 г., с която фирмата "Евролаб 2011" беше задължена да освободи държавни помещения на ГКПП "Капитан Андреево", Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) успя да се пребори за връщането на лабораторията в ръцете на държавата. Това обяви министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев пред журналисти в Старосел.

Той обясни, че фирмата е поискала голямо обезщетение, но в крайна сметка сумата е била свалена на 10 млн. лева. Срещу тази сума съществуващата лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево" преминава под юрисдикцията на БАБХ.

По думите на Вътев, заплащайки 10 млн. лв., държавата моментално започва да използва тази лаборатория и да реализира приходи, които до края на годината ще надхвърлят заплатената сума.

Лабораторията е разгледана от експертите от БАБХ и е в перфектно състояние, много добре оборудвана и до една седмица може да бъде прехвърлен лицензът ѝ към БАБХ.

Така заедно с новооткритата в края на февруари лаборатория се предвижда на граничния пункт чакането на камионите да се съкрати максимално.

Вътев уточни, че лицензът на "Евролаб" се прехвърля на агенцията по храните и "лабораторният капацитет на ГКПП "Капитан Андреево" става такъв, че там няма да има почти никаква опашка от камиони". Една проба ще отнема между 30 мин. и 6 часа. Това ще е времето за проби и при втората лаборатория, в която ще работи БАБХ.

От съобщението на земеделското министерство се разбира още, че с извънсъдебно споразумение се цели да се намали дължимият размер на обезщетението на 10 000 000 лв., а всички подобрения в сградата, извършени от фирмата, както и цялото лабораторно оборудване и машини в лабораторията да останат в собственост за БАБХ. 

Със същото споразумение акредитацията на лабораторията, която е изградена, оборудвана и акредитирана за сметка на фирмата, преминава върху БАБХ, където агенцията веднага може да започне дейност по лабораторни анализи на влизащите през ГКПП храни и стоки, като таксите за изследванията ще влизат изцяло в държавния бюджет. По този начин ще бъде прекратена възможността дружеството да търси, вкл. по съдебен ред, многократно по-големи неустойки, обезщетения за вреди и пропуснати ползи, каквито се дължат, съгласно експертизата на вещото лице. И не на последно място, ще бъде спестено време, необходимо за съдебните процеси и дължимите по тях значителни разходи, обясняват още от МЗХ.

В края на март Aдминистративният съд София-град отмени заповедта на областния управител на Хасково, с която през февруари 2023 г. фирмата бе изгонена от пункта. Кирил Вътев се зарече да обжалва. Днес става ясно, че държавата е предпочела да се споразумее с частниците.

Пак в последните дни на миналия месец бившият зам.-министър на земеделието Иван Хрисантов, който бе главно действащо лице за елиминирането на "Евролаб" на "Капитан Андреево, обяви, че директорът на БАБХ е дал на фирма на Таки 45 млн. лв. Той обясни и бизнесмодела - отчитат се умрели животни, които отиват към колбасарници или се търкалят по полето край Кочериново. Служители на БАБХ попълват бележки и срещу тези бележки вие си стоите в Дубай, защото Таки живее там, и получавате 1,25 млн. лв. всеки месец гарантирана пара.

Сагата с "Евролаб 2021" се точи години наред при различни правителства и министри. Бяха подавани сигнали в ДАНС, имаше желание за промяна на закони, бившият служебен министър на МВР Иван Демерджиев дори се закани принудително да освободи помещенията на частниците, а в суматохата си отиде ексшефът на БАБХ Христо Даскалов, който имаше огромното желание да изгони частниците. Съдът обаче отсъждаше в тяхна полза.