Ръководителите на 27-те страни членки на ЕС, които днес са на среща на върха в Брюксел, са постигнали и приели компромис, който позволява да се деблокира ситуацията, свързана със следващия европейски бюджет и с плана за възстановяване на ЕС от коронавирусната криза. Новината съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от световните агенции.

Бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. на стойност 1,074 трилиона евро и планът за възстановяване на стойност 750 милиарда евро бяха приети през юли, но бяха блокирани от Будапеща и Варшава, които се противопоставиха на механизъм, обвързващ изплащането на европейските средства със спазването на принципите и нормите на правовата държава.

"Можем да започнем сега с прилагането на плана и с възстановяването на нашите икономики. Нашият исторически план за възстановяване ще отведе напред нашия зелен и дигитален преход", написа Мишел в Туитър.

Постигната договорка проправя също така пътя към това лидерите да се договорят за по-амбициозни цели за намаляване на емисиите на парникови газове - с 55 процента до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г., вместо договорените досега 40 процента. По-късно днес лидерите ще обсъдят и този въпрос, посочва Ройтерс.

Относно деблокирането на ситуацията с бюджета и плана за възстановяване Германия, която е ротационен председател на ЕС до края на годината, договори сделки с Варшава и Будапеща, което позволи те да вдигнат наложеното вето.

Съгласно сделката европейските лидери ще излязат с декларация, в която се казва, че връзката на върховенството на закона с фондовете ще се прилага обективно и само, за да се съхрани използването на европейските средства по предназначение, вместо да се наказват страни, които са отделно обект на разследване на ЕС във връзка с върховенството на закона.

За да се забави практическото прилагане на новия регламент Полша и Унгария могат да поискат от висшия еврейски съд да провери дали той отговаря на разпоредбите на договорите за ЕС. Подобна проверка може да отнеме две години. Европейската комисия ще трябва след това да публикува указания за прилагането на регламента, което може за отложи с още няколко месеца всичко това, вероятно след изборите в Унгария, насрочени за 2022 г.