Бундестагът, долната камара на германския парламент, одобри днес промени в бюджета на Германия за 2023 г., с които временно се облекчават ограниченията върху размера на кредитите, които правителството на страната може да изтегли, предаде ДПА.

Максималната сума, която управляващите в Берлин, имат право да заемат се увеличава до 70,61 милиарда евро. Това е с 44,8 милиарда евро над досегашния кредитен лимит, посочва ДПА.

Правителството на Германия възнамерява да покрие с тези средства разходите, които вече е направило за субсидиране на сметките за енергия на потребителите в условията на висока инфлация, както и за подпомагане на пострадалите от наводненията в страната.

Кабинетът на германския канцлер Олаф Шолц е принуден на тази стъпка, тъй като конституционният съд на страната забрани да бъдат използвани остатъчните средства от фонд, който първоначално е създаден за финансова подкрепа на бизнеса и домакинствата, пострадали от ограниченията, наложени по време на пандемията от COVID-19.

Съдебното решение буквално формира "дупка" в размер на 60 милиарда евро в бюджета на Федералната република, посочва ДПА.