Данъкът добавена стойност (ДДС) за ресторантите, баровете и кафенетата в Германия отново ще стане 19 процента от 1 януари 2024 г., след като по време на пандемията от коронавирус беше понижен на 7 процента. Това обявиха политици от трите партии в германското коалиционно правителство, които участват в преговорите за бюджета на страната за идната година, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Представители на ресторантьорския бранш във Федералната република реагираха остро на тази новина. Те посочиха, че ще бъдат "ударени" тежко от повишаването на данъка добавена стойност на фона на инфлацията и на нарастващите заплати на заетите в ресторантите, баровете и кафенетата. Ресторантьорите предупреждават, че може да се стигне до фалити в сектора и до загубата на работни места.

Цените в заведенията в Германия се повишиха значително през последните две години, въпреки че ДДС беше понижен, отбелязва ДПА.

По данни на германската Федерална статистическа служба "Дестатис" (Destatis), "ресторантьорските услуги" са били с около 20 на сто по-скъпи през октомври 2023 г. в сравнение с януари 2021 г.