От днес, 15 август, пътуването в Германия с билет от 49 евро (т. нар. Deutschlandticket) ще бъде възможно с високоскоростни влакове за дълги разстояния, само ако регионалните закъсняват. Това пише електронното издание на германското списание "Шпигел", позовавайки се на съобщение на държавната железопътна компания "Дойче бан" (Deutsche Bahn), предаде БТА.

Картата беше въведена на 1 май т.г. след успеха на експериментална схема, която трябваше да подпомогне гражданите в периода на поскъпване на енергията и храните с универсален билет от 9 евро. Милиони хора се сдобиха с новата карта. 

До сега пътниците, които пътуваха с тази карта имаха възможност да използват високоскоростните влакове при закъснение на връзката им от минимум 20 минути. Въпреки че за допълнителен билет трябваше да се заплати, разходите можеха да бъдат възстановени от железопътната компания, макар че за тази възможност знаеха малко пътници.

От 15 август това правило не важи. Вече "няма да има възстановяване на тарифите за използване на влакове на дълги разстояния", отбелязва "Шпигел".

Причината за новата регулация е изискване на Европейския съюз (ЕС), според което картата от 49 евро попада в категорията "билети със значително намалена цена" (подобно на билетите за пътувания в границите на провинциите или билетите "Приятен уикенд" (Schönes-Wochenende), а притежателят на такъв билет, няма право на "безплатна" алтернатива. Това важи и за комбинираните пътувания: ако изпуснете влак на дълги разстояния с билета, защото регионалният влак е закъснял, не можете да очаквате обезщетение. Досега за месечните и годишните карти важаха други правила.

В два случая все пак трябва да има възстановяване на средства: ако пътуващите не стигнат до мястото, за което пътуват, преди полунощ поради повреда или ако пристигнат на него между полунощ и 5 часа сутринта със закъснение от поне 60 минути.

Според новия регламент на ЕС случаите, в които "Дойче бан" вече изобщо няма да компенсира потребителите, са кражба на кабел, аварийни ситуации във влака или хора на релсите.