Ръководството на "Булгаргаз" коментира за bTV изнесената по-рано информация в ефира на телевизията за сключена сделка за природен газ с Румъния.

В ефира на "Тази неделя" бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обяви, че дружеството е продало 60 хиляди мегават часа природен газ на съседната ни държава, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди. Минути преди това пред БНТ Румен Петков също заяви, че "страната ни е "харизала" вчера на Румъния 60 000 мегавата за уикенда - нещо, което старото ръководство не е правило с месеци". Той също обяви, че сделките са траели по 3 секунди. 

bTV е потърсила за коментар настоящото ръководство на дружеството относно въпросната сделка.

От там ни отговориха, че предстои вътрешно разследване за това какви търгове са проведени и за какво количество газ, както и от кого са възложени процедурите.

Междувременно от новото ръководство на дружество обявиха в официално съобщение на страницата си, че предаване на документация, съдържаща текущото състояние и дейността на дружеството, не се е състояло. "Причината за това е, че вече освободеното ръководство, в последния си работен ден, е прекратило трудовите правоотношения на служители, заемащи ръководни позиции, срещу парични обезщетения в размер на повече от 170 хиляди лева", посочват от новото ръководство.

Телевизията потърси за коментар и представители на Българския енергиен холдинг, който е принципал на "Булгаргаз".

От дружеството коментираха, че ще проверят изнесената информация в ефира на телевизията. От енергийния холдинг обаче подчертаха, че такава информация не постъпва в реално време при тях и такава не се изисква, за да се гарантира, че няма намеса в оперативната работа на обществения доставчик на природен газ.

От БЕХ допълниха, че всички държавни дружества подлежат на независим външен одит, а докладът за работата на "Булгаргаз" все още не е готов.

Екипът ни попита БЕХ и за обезщетенията в общ размер на повече от 170 000 лева, които старото ръководство на "Булгаргаз" си е раздало преди да предаде управление на новия съвет на директорите.

Считано от 02.02.2022 г. ключови служители, отговарящи за оперативното управление на "Булгаргаз" ЕАД, са били с прекратени трудови или служебни правоотношения.

От енергийният холдинг заявиха, че подобни действия застрашават нормалната оперативна дейност на обществения доставчик на природен газ в страната, поради липсата на всякаква информация за текущото му състояние, свързана с изпълнение на лицензионните дейности, търговските, съдебните производства, както и договорни взаимоотношения с трети страни, финансово-икономически данни и др.

"Оставянето на едно публично предприятие без какъвто и да било управленски ресурс е индикация за целенасочен интерес от неустановяване на фактическото положение на дружеството, както и индикация за липсата от полагане на достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното дружество на вече бившето ръководство. При така създалите се обстоятелства "Български Енергиен Холдинг" ЕАД изразява своята подкрепа към новото ръководство на "Булгаргаз" ЕАД", посочват от принципала.