Франция и Германия днес отправиха съвместни предложения до Европейския съюз за затягане на правилата за бюджетната дисциплина. Двете държави искат да бъдат ускорени процедурите за прекомерен бюджетен дефицит в ЕС и по-конкретно "санкциите от финансов характер", заяви днес френският министър на икономиката, промишлеността и заетостта г-жа Кристин Лагард, цитирана от БТА.
"Подписахме общо писмо до г-н (Херман) ван Ромпой, което включва съвместно френско-германско предложение за подобряване на икономическото управление и затягане на пакта за стабилност", каза френският министър на съвместна пресконференция с германския министър на финансите Волфганг Шойбле.
Пактът за стабилност ограничава бюджетния дефицит на всяка страна членка до 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) - праг, който са прехвърлили голяма част от държавите в ЕС, припомня АФП.
Лагард и Шойбле са обсъдили възможността за налагане на финансови санкции под формата на депозити.
Париж и Берлин настояват на страните да бъдат налагани и политически санкции като "временно лишаване от правото на глас" в случай на сериозно нарушение и/или преминаване на целевия праг от 3%.
Шойбле, който днес стана първият чуждестранен министър, присъствал на заседание на френското правителство, изрази увереността си, че затягането на финансовата дисциплина и провеждането на тестове за устойчивост на европейските банки ще възстановят доверието в еврото.
Лагард, цитирана от Ройтерс, потвърди днес, че резултатите от тестовете ще бъдат публикувани в петък според първоначалния план, а не по-рано.