Многото условия за ползването на мерките в подкрепа на бизнеса и тромавата администрация са попречили на част от фирмите да се възползват от тях в началото на кризата. Това заяви пред БНР председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Според него са направени големи стъпки, но административно процедурите трябва да се опростят.

"Нашата администрация не може да въведе електронно правителство и всичко върви ужасно мудно и мъчително", каза Симеонов. По думите му са малко секторите, които се възползваха от възможностите на кризата и голяма част от фирмите изпитват затруднения. 

Според него е рано да се говори за растеж, а по-скоро трябва да се опитаме да намалим спада, който се очертава да бъде около 7 процента.

"Като че ли досега се обръщаше повече внимание на това да се задържи с всички сили съществуващият бизнес на терена, а в едната си част това послание е грешно", отбеляза Цветан Симеонов. Той смята, че при достатъчно данни и анализ за сектора, в който някой работи, при недобри перспективи той трябва да се преориентира навреме.

"Всички фирми трябва да си огледат стопанството, вътрешната дейност, да видят до каква степен могат да усъвършенстват броя на служителите", добави той. 

Относно резкия ръст в броя на безработните, председателят на БТПП прогнозира, че "още известно време ще продължи тенденцията към освобождаване на работници и служители".

Малките и микропредприятията не бива да се притесняват от това, че нямат капацитет, достатъчно пари и информация, изтъкна Симеонов и ги посъветва "да кроят смели планове", защото банките могат да оценят дали един бизнес план е осъществим или не, отпускайки нисколихвени кредити.