Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен призова днес 27-те страни членки на ЕС да се откажат от природния газ и то не само за да ускорят прехода към чиста енергия, но и за да може блокът да стане по-независим играч в света, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В навечерието на срещата на върха за климата на 31 октомври в шотландския град Глазгоу, която ще наблегне на енергийната криза, Фон дер Лайен заяви пред европейските законодатели, че откакто ЕС внася 90 процента от газа и то най-вече от стратегическия си съперник Русия, това го прави уязвим.

Ето защо тя настоява Брюксел да удвои бързината на прехода към чиста енергия от възобновяеми източници като вятъра и слънцето, които могат да бъдат произвеждани на местна почва и в крайна сметка ще са по-евтини от вносните изкопаеми горива.

Неотдавнашният скок в цените на газа удари първо най-уязвимите домакинства в ЕС и председателката на ЕК отново призова страните членки да се погрижат таксите и данъците върху енергията да бъдат адаптирани, така че да бъдат защитени най-бедните европейски граждани.

Фон дер Лайен засегна и темата колко важно е от стратегическа гледна точка да се разчита в по-малка степен на вноса. Макар и страна партньор като Норвегия да увеличи износа за блока, за да отговори на нарасналото търсене, един голям доставчик не го направи, допълни тя.

Въпреки че Газпром изпълни дългосрочните си договорни отношения с нас, той не отговори на нарасналото търсене, както го стори предишни години. Така че в момента Европа разчита прекалено много на газа, допълни тя.

По тази причина преходът към чиста енергия не е необходим само за да се постигне въглеродна неутралност до средата на века.

Преходът към чиста енергия не само е жизненоважен за планетата ни. Той е и от ключово значение за икономиката ни и за устойчивостта ни към скокове в цените на енергията, посочи Фон дер Лайен.

Това е завоалирана препратка към лидери като премиера на Унгария Виктор Орбан, който обвини именно плановете на ЕК за Зелена сделка за повишените цени на енергията, отбелязва АП. Целта на проекта е да се съкратят емисиите парникови газове с 55 процента до 2030 година и да блокът да стане въглеродно неутрален до 2050 година.