Някои от най-големите британски производители отправиха последен апел към законодателите в Кралството за избягване на излизането от Европейския съюз без сделка, като предупредиха за производствени проблеми и преустановяване на част от дейностите им заради политическите неуредици, оказващи негативно влияние на бизнеса им, съобщава Bloomberg.

Производителят на луксозни автомобили Rolls-Royce посочи, че рискува да затвори фабриката си в южната част на Англия, ако само един от необходимите производствени компоненти остане неналичен заради забавяния за гранични проверки след Брекзит.

Несигурността как ще протече излизането се оказва "наистина непоносима" и за американския производител на самолети и авиационна техника Airbus SE, който произвежда всичките си самолетни крила във Великобритания, като невъзможността за бъдещи планове и подготовки вече започва да струва милиони, посочи главният изпълнителен директор на компанията Том Ендерс в сряда.

С оставащи по-малко от 78 дни до раздялата между Великобритания и ЕС, политическата несигурност започва все повече да вреди на компаниите, които разчитат на непрекъснатите потоци на стоки и стабилност, за да правят инвестициите си.

"Моят апел към взимащите решения в Лондон: Независимо дали смятате, че Брекзит е полезен за Великобритания, или не - спрете споровете, позволявайки нормалното излизане на Кралството и намерете споразумение с Брюксел по въпроса", посочи Ендерс по време на свое изказване в Лондон, на което присъстваше и британският министър на финансите Филип Хамънд.

Следващата седмица предстои британският парламент да гласува постигнатото споразумение на премиера Тереза Мей с европейските лидери. Очакванията все още са предимно ратификацията му да не стане факт, което изостря възможността от протичането на Брекзит без сделка.

Използваните 32 хил. части от Rolls-Royce за производството на автомобилите на компанията идват от над 600 международни доставчици, а само 8% от тях се произвеждат в Кралството. Това изисква около 35 дни пътуване на камионите през Ламанша, а с митническата обработка на една поръчка, сглобяването на един автомобил отнема около 800 часа. Други автомобилни производители като Jaguar Land Rover предупредиха, че десетки хиляди работни места във Великобритания ще бъдат застрашени в случай на напускане на ЕС без сделка.

Независимо от обстоятелствата Rolls-Royce изключва възможността за преместване на производството от фабриката си Googwood в близост до южния бряг, посочи изпълнителният директор на компанията Торстен Мюлер-Отвос.

"Това е невъзможно", отбеляза той, добавяйки, че Rolls-Royce е ангажирана с Великобритания и че една трета от клиентите ѝ пътуват до Goodwood, за да "се срещнат с инженери и дизайнери, да уточнят мечтата си и да видят как се изработват нещата".

За Airbus местенето на производството извън Кралството също е изпълнен с предизвикателства процес. Самолетните крила са едни от най-сложните компоненти, а фабриките във Великобритания са посветили десетки години на изграждането им и разполагат с ценна експертиза за производството. В същото време компанията също разчита много на отворените граници за логистичната дейност.

Ендерс, откровен критик на плана на Великобритания да напусне ЕС, се въздържа от коментар на плана на Мей, като посочи, че очаква гласуването на парламента през следващата седмица.

Хамънд също го подкрепи, обявявайки, че според него напускането без сделка ще противоречи на британския интерес.