Банки и други финансови институции са изтеглили от Великобритания в други държави от Европейския съюз дейности, персонал и активни клиенти на обща стойност 800 милиарда паунда. Причината - опасенията от Брекзит без сделка с Брюксел в края на март 2019 година. Това съобщи консултантската компания EY, която е проучила публичните изявления на 222 големи играчи на британския пазар на финансови услуги.

Според експертите, мнозинството от финансовите компании вече са настроени песимистично и очакват най-лошия вариант за напускане на ЕС и затова се подготвят именно за него.

За статистиката на изтеглените финанси от Великобритания са използвани само публични данни, затова цифрите се приемат като доста консервативни и вероятно сумата е доста по-голяма.

Според проучването, 36% от анкетираните финансови компании са заявили за планове да пренесат част от операциите си от Лондон в други европейски държави. В това число са 55% от анкетираните банки, 44% от компаниите, управляващи активи и 42% от застрахователите. 30% от напускащите компании вече са определили и новото си място - водят градовете Дъблин, Люксембург, Франкфурт и Париж.