Брутният вътрешен продукт на Великобритания не е нараснал през февруари, както се очакваше по-рано, показват данни на британската Национална статистическа служба (Office for National Statistics - ONS). Икономиката на Обединеното кралство беше засегната от неблагоприятните последици от стачките на служителите в публичния сектор.

Февруарският резултат последва изненадващите 0,4% икономическия растеж през януари - ревизиран ръст от 0,3%.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха икономиката да нарасне с 0,1 на сто през втория месец на годината.

На годишна база през февруари икономиката на Великобритания се е увеличила с 0,1 на сто.

Секторът на услугите се е свил с 0,1 на сто през февруари спрямо януари, тъй като бе засегнат от стачки. Строителната продукция обаче се увеличи. Статистическата служба обаче заяви, че нарастването в строителството е засенчено от напускането на учители и държавни служители.

Въпреки липсата на растеж през февруари, министърът на финансите каза, че икономическите перспективи пред Обединеното кралство са "по-добри от очакваното".

Джеръми Хънт отбеляза, че БВП - мярката за икономически растеж - е нараснал с 0,1% през трите месеца до февруари и Обединеното кралство е "настроено да избегне рецесията", цитира думите му Би Би Си.

Но лейбъристите смятат, че Обединеното кралство "изостава на глобалната сцена с растеж на дъното".

Реалността е такава, че семействата са в по-лошо състояние, главните улици са в упадък, а по-слабата икономика ни прави уязвими на сътресения, каза министърът на финансите в сянка Рейчъл Рийвс.