Бразилските търговци на дребно се сблъскват с неприятна ситуация заради коронавируса, тъй като моловете са затворени и хората си стоят вкъщи, но онлайн търговията може да се възползва от случващото се, предаде Ройтерс и БТА.

Бразилската асоциация за електронна търговия (ABComm) обяви, че вероятно скоро ще преразгледа перспективите си за 2020 година, тъй като някои сайтове, които предлагат основно хранителни продукти и фармацевтични стоки, вече отчетоха растеж в продажбите с до 180 процента от 12 март.

Преди избухването на епидемията от коронавируса асоциацията очакваше онлайн продажбите в Бразилия да се повишат с 18 процента през 2020 година спрямо 2019 година - до 106 милиарда реала (20,8 милиарда долара).

След като случаите на зарaзени нарасна до 621 души в сравнение със 193 в сряда, бразилците все повече ограничават потреблението си само до основни стоки, които намират в аптеките и супермаркетите, така наречените защитени сектори.

Докато някои търговци на дребно са принудени да спрат работа, други поемат инициативата и се съсредоточавaт върху онлайн търговията.