Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P Global Ratings) повиши дългосрочния кредитен рейтинг на София от 'BBB- на 'BBB с положителна перспектива. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

След преминалите местни избори в управлението на София има приемственост, която ще осигури по-нататъшната финансова стабилност и поддържаната висока ликвидност, отбелязват анализаторите от S&P. Международната кредитна агенция изразява очакване Столична община да продължи да осигурява високото ниво на собствени приходи, както досега.

София се присъедини към градовете с инвестиционни рейтинги през декември 2017 г., се припомня в съобщението.

Повишението на рейтинга на столицата става няколко дни, след като беше повишен кредитният рейтинг на България. Според правилата на S&P Global Ratings, градът не може да има по-висока оценка от тази на държавата си.

От днес София има най-високия кредитен рейтинг от столиците на Балканите, ще слушаме бележките на критиците ни, когато те постигнат такива резултати, каза в коментар премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, цитиран от "Фокус".

Той напомни за повишението на кредитния рейтинг и на България и изтъкна, че тази оценка е подарък за критиците на правителството и ГЕРБ.

"Това са най-добрите отговори на най-голямата световна кредитна агенция, която оценява градовете и София от днес има най-високия рейтинг на всички столици на Балканите. Това им го подаряваме на нашите критици. Когато те постигнат такива резултати, правителството и държавата да имат най-високия рейтинг на Балканите, а и в сравнение с Русия, Турция и Унгария, а столицата ни да е на първо място сред всички останали, тогава още по-внимателно ще им слушаме критичните бележки. Но чак тогава", добави още Борисов.

Преди няколко дни финансовият експерт Емил Хърсев каза по БНТ, че по негово мнение България е на доста по-добро ниво от средното за Европа. Страната ни е "в тройката на страните с най-стабилно развитие. Не най-бързо, но най-постоянно, без колебания", отбеляза Хърсев.

Във връзка с повишението на кредитния рейтинг на България от S&P той коментира, че кредитните рейтинги от световната финансова криза 2007-2008 г. нямат онова сакрално значение, което имаха в края на миналия век, тъй като "проспаха" кризата.