В рамките на провеждащия се в Брюксел Европейски съвет премиерът Бойко Борисов проведе среща с лидерите на страните от т.нар. "пестелива четворка" както и с премиера на Финландия Сана Марин и румънския президент Клаус Йоханис.

Пред тях Борисов е заявил, че България подкрепя изискването европейските средства да се обвържат със спазването на върховенството на закона.

"Това е в основата на всяка демокрация. Настоявам обаче въпреки намаления европейски бюджет, средствата за селскостопанската и за кохезионната политика за България да се запазят на същите нива", написа премиерът на страницата си във фейсбук.

Страната ни е заявила интереса си за участие в подкрепата, която може да бъде отпусната и за по-слабо развитите региони. Предстои ми и среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, на която той ще ме запознае с новото, преразгледано предложение за Многогодишната финансова рамка до 2027 г. Надявам се тази вечер Европейският съвет да намери приемлив за всички изход и да си тръгнем с приет бюджет, сподели Бойко Борисов.

По-късно Бойко Борисов участва в разговор между Шарл Мищел от една страна и премиерите на България, Хърватия (Андрей Пленкович) и Малта (Робърт Абела) и президента на Румъния (Клаус Йоханис) - от друга.

Председателят на ЕС Шарл Мишел разговаря с премиера Андрей Пленкович (Хърватия), президента Клаус Йоханис (Румъния), премиера Бойко Борисов (България) и премиера Робърт Абела (Малта), седнали срещу него от ляво на дясно

Снимка: AP/БТА

"Подкрепям "пестеливата четворка", защото нашата политикa е такава - да харчим колкото изкарваме", заяви по-рано Борисов и напомни, че България е една от най-спестовните държави. Министър-председателят посочи, че страната ни е сред най-стабилните във финансово отношение в ЕС, все още не е изтеглен заем и се справяме със собствени ресурси, въпреки световната криза, породена от коронавируса.

Още вчера Борисов изтъкна, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс имат правото да търсят и по-голям контрол върху разходването на средствата. 

Страните "пестелива четворка" - Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция - плюс Финландия са против планираното разпределяне на 500 млрд. евро под формата на грантове от общия (планиран) възстановителен фонд от 750 милиарда евро. Като компромис бе предложено сумата грантове да бъде намалена с 50 млрд. евро.