Премиерът Бойко Борисов обсъди актуални въпроси от сектор енергетика с представители на работодателските и синдикални организации на среща в Министерския съвет, съобщи пресслужбата на кабинета.

В разговорите участваха заместник министър-председателят Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова, председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, председателите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов, председателите на КРИБ и на АИКБ Кирил Домусчиев и Васил Велев, както и представители на БСК, БТПП и БФИЕК.

Председателите на синдикалните организации поставиха въпроса за запазване капацитета на енергийния комплекс "Марица изток" и изтъкнаха причините за предприетите от тях протестни действия.

Министър Петкова запозна участниците в срещата с предприетите от страна на правителството във връзка с това мерки. Тя подчерта, че мините и топлоелектрическите централи от маришкия басейн са от стратегическо значение за функционирането на енергийната система на България и региона. Обсъдена бе и позицията на страната ни за предстоящата конференция в Катовице, Полша, свързана с климатичните промени. Приетата от Министерския съвет позиция на Република България не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии.

Според представителите на работодателските организации следва да се продължи предприемането на мерки за завършване процеса по либерализация на българския енергиен отрасъл. Участниците в срещата се обединиха около това, че продажбата на електроенергия по пазарни цени ще гарантира стабилност в отрасъла в дългосрочен план.

Предстои провеждане на следваща среща по въпросите от енергийния сектор.

Днес по обед 2000 миньори и енергетици от мини "Марица-изток" се събраха на протестен митинг в Раднево. Те настояват до края на февруари правителството да разработи и внесе програма за дългосрочна работа за мини "Марица-изток" със срок до 20 години. Настояваме за разработване на нова енергийна стратегия 2030-2050 г., в която да има разписан дял за работа на топлоцентралите в комплекса с местни въглища. Искаме ясна национална позиция пред ЕК по повод шоковото поскъпване на въглеродните емисии.

Миньорски протест

Декларация със своите искания протестиращите изпратиха до президента, премиера и Народното събрание.

Силни сме, защото сме заедно, заяви министър Теменужка Петкова, която присъства на протеста. Без ТЕЦ "Марица изток" държавата не може да функционира нормално, допълни тя. ТЕЦ-овете са стратегически обект, част от националната ни сигурност, каза още Петкова. Тя съобщи пред протестиращите, че има решение за безсрочна дерогация за ТЕЦ "Марица-изток"- 2.

До края на ноември ще бъдат заплатени част от въглеродните емисии, а до 21 декември - останалата част, за да може ТЕЦ "Марица-изток"-2 да заработи в нормален ритъм, допълни Петкова.

Против поскъпването на въглеродните емисии

Българското правителство категорично не подкрепя увеличаването на цените на въглеродните емисии, които трябва да плащат нашите електроцентрали. Очакваме адекватна позиция от президента, посочи енергийният министър.

Държавният глава Румен Радев ще води българската делегация на 24-та Конференция по изменение на климата в Катовице, която ще се състои от 2 до 14 декември.

България ще има нова енергийна стратегия, но първо трябва да бъде обявена визията на Европейския съюз, отбеляза министър Петкова и припомни, че страната има действаща стратегия до 2020 година.