Брутният вътрешен продукт тази година ще мине 120 млрд. лева, за разлика от преди 4-5 години, когато той беше 50-60 млрд. лева. Това обяви пред журналисти в Пловдив премиерът Бойко Борисов, който посети града за откриването на завод за фарове на автомобилен гигант, собственост на турска компания.

"Завод след завод се правят у нас, което показва "тоталния провал на правителството", добави премиерът, с което иронизира опозицията.

Заводът, който бе открит край Пловдив ще осигури работни места за 400 души, а продукцията, която ще изнася, ще бъде на стойност 60 милиона евро годишно.

Отнасяме се като добри стопани към България - не задлъжняваме и не оставяме дългове на следващите поколения. Според окончателните данни на НСИ - Национален статистически институт за 2018 година отчитаме бюджетен излишък от 1 921 млн. лв., което е 1.8% от БВП. Продължава и положителната тенденция дългът на сектор "Държавно управление" да намалява като достига 22,3% от БВП, каза още Борисов. 

Според Борисов най-хубавото в случая е това, че български инженерни специалисти ще измислят дизайна на тези продуктите, които ще се най-добрите на световния пазар. "60 милиона евро продукция за износ, което прави 120 милиона лева, това е най-сладкото за една държава, защото добавената стойност остава тук, в България", добави министър-председателят.

"Затова искам да благодаря и на българските работници, инженери и програмисти, че довеждат с възможностите и добрата си работа и квалификация такива инвеститори у нас", каза още премиерът Борисов. Той съобщи още, че до края на година графикът на правителството е пълен с откриване на все повече заводи. "Важно е също така, че в страната ни започнаха да се връщат висококвалифицирани специалисти, които да работят в тези заводи", уточни премиерът.

"Видяхте и грандиозните строежи на газовите магистрали от Гърция за България и за Сърбия и Унгария. Те се сторят, а някои са готови", заяви Бойко Борисов. По думите му такива обещания се дават у нас отпреди 20 години, но не са били изпълнявани. "Двата газопровода са близо 3 милиарда, които осигуряват пълна диверсификация". Премиерът отбеляза още, че въпреки, че е упрекван за добрите добросъседски отношения, това е плюс за страната ни, тъй като, ако сме в конфликт, тук няма да дойдат такива инвестиции. "Ако ги нямаше и магистралите Тракия и Марица, както и магистралата в Северна България, нямаше да се сторят завод след завод", посочи той.