До края на 2021 година интерконекторът Гърция- България трябва да бъде изграден, така че по него да може да преминава втечнен газ от Александруполис - американски, израелски, египетски, от много източници, като в бъдеще има възможност капацитетът да се увеличи до 5 млрд.куб. м газ годишно. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес направи оглед на строителството на интерконектора Гърция-България в района на Димитровград, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

"Това е 100 процента диверсификация. Като виждате колко трудно се прави, разбирате защо не са я правили преди нас", е отбелязал премиерът.

Борисов е добавил още, че активно се работи и по разширението на газохранилището "Чирен", което също е и част от инициативата "Три морета", в която страната ни участва.

Премиерът Бойко Борисов е посетил района от трасето, където газопроводът ще пресече река Марица. В отсечката за извършени всички подготвителни строителни дейности.

Предвижда се реката да се пресече чрез хоризонтално сондирано пресичане, което е най-щадящо от екологична гледна точка. Пресичането е с дължина около 500 м, на солидна дълбочина под коритото на реката и преминава през разнородни земни пластове, което го прави изключително предизвикателно за строителите.

Веднъж започнала, пробивната техника работи непрестанно в продължение на няколко денонощия до завършване на сондажа и успешното издърпване на тръбния дюкер, се посочва в прессъобщението.

Строителните работи по газовата връзка напредват, като към момента на 150 км от трасето са разнесени тръби в подготовка на последващите дейности.

Извършени са заварки на 120 км, на 70 км тръбите са положени в траншея. Общата дължина на газопровода е 182 км, от които 150 км на българска територия. Съгласно подписано допълнително споразумение с изпълнителя АВАКС, компанията следва да спази обновения от нея график за работа, газопроводът трябва да е изграден до края на 2021 г.

Уговорени са и междинни дати за приключване на ключови етапи, от които най-важно е приключването на пресичанията през големите водни обекти - до 15 октомври 2021 г.

Строителството продължава да се изпълнява при запазване на първоначално договорената твърда цена от 144,8 млн евро. Проектът за изграждане на интерконектора Гърция-България е ключов за България и за региона поради стратегическото му значение за осигуряване на диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ, посочват от пресслужбата на правителството.

Проектът позволява подобрена енергийна свързаност в Югоизточна Европа, тъй като се развива в синергия с други големи съществуващи и планирани проекти като TAP и LNG терминала близо до Александруполис, където българската държава е пълноправен акционер.

По-рано днес премиерът бе на поредна обиколка в страната и се срещна със зърнопроизводители.