Премиерът Бойко Борисов заяви по време на форум, че кохезионната политика е най-важната политика за свързаността на Европа.

Той каза това на конференция на високо ниво, посветена на Кохезионната политика на ЕС - "Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г." в НДК.

Снимка: БТА

"Всичко добро, което сме направили през последните години за над 20 млрд. лева, сме го направили по тези програми, което дава възможност за повече инвестиции, БВП, повишаване на квалификацията на хората", заяви премиерът.

Той изтъкна значимостта на инфраструктурата и то не само като магистрали, железопътни линии, пречиствателни станции, но и конкурентоспособност, дигитална и енергийна свързаност. Затова считаме, че кохезионна политика е тази, която може да събира доста сфери и политики на ЕС, каза Борисов.

Борисов допълни, че всички страни от ЕС съжаляват за решението на Великобритания да напусне ЕС и напомни, че в следващата финансова рамка ще липсват доста милиарди. "В същото време Европа е амбициозна и имаме още няколко много важни теми - киберсигурност, дигиталната инфраструктура, общата европейска отбрана и миграционната криза", посочи още премиерът.

Еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер заяви, че след оттеглянето на Великобритания ще бъдат загубени значителни приходи - 12 до 14 млрд. евро годишно, и това ще означава необходимост от известни съкращения, но намерението на комисията е ясно - кохезионната политика заема 30 на сто от общите средства. Това е обща политика за индустрията, за икономиката и е най-ясният израз на солидарността в ЕС.

През изминалите години натрупахме опит, от който извличаме поуки, затова опростяваме правилата за кохезионна политика, допълни еврокомисарят. Той посочи, че целта е новите държави членки да могат да постигнат средните равнища на БВП на глава от населението. България е сравнително нов член на ЕС и увеличаването на БВП на глава от населението ще се постигне чрез развитие на инфраструктура, подобряване на образованието и професионалната квалификация, обновлението на градските райони, каза още той. По думите му, страни като България са на верен път, но по този път трябва да се продължи през следващото десетилетие, за да се гарантира, че България ще заеме пълноценно мястото си в политиките на ЕС. Той изтъкна, че очаква критики, че се орязва кохезионната политика, но изрази надежда в края на юни, на среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС 27, те да бъдат убедени, че подходът към кохезионната политика е правилен особено по отношение на нетните вносители.

Вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че днешният форум е първото събитие след предложенията за многогодишна финансова рамка и пакета регламенти от ЕК. Разговори, спорове, дебат, различия има и ще има, надявам се, че имаме достатъчно време те да бъдат "изчистени", каза Дончев. Той изтъкна, че тези различия до голяма степен са в сферата на математиката или географията. Има спорове, когато се говори за обем пари, за механизма за разпределението им, изтъкна вицепремиерът.

Дончев каза, че е окуражен, че няма принципен спор по отношение на това, че трябва да се търси максимална добавена стойност от всички инвестиции, които се правят за сметка на кохезионната политика, както и че тя трябва да се реформира, за да е по-ефективна и за това, че един от пътищата за търсене на по-висока ефективност е опростяването. Подозрителен съм, когато имаме консенсус на ранна фаза - това обичайно е лош знак, защо означава, че някой нещо премълчава, но днешното събитие определя до голяма степен кои са зоните на съгласие и тези на напрежение, каза вицепремиерът и заяви, че до края на българското председателство и най-вече на следващи трябва да се работи зоните на съгласие да станат по-големи, а на напрежение - по-малки.