Премиерът Бойко Борисов и президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев присъстваха на тържественото откриване на нови производствени площи за авточасти в завод "Костал" в Пазарджик. Така ще бъдат осигурени работни места на над 1000 души, а произведените авточасти ще се изнасят към големите европейски автогиганти.

Снимка: Министерски съвет

"Дълги години се говореше за ниска квалификация, а сега не само заводите не си отиват, а все нови и нови откриваме. Така че благодаря на работниците, защото с техния труд много неща се направиха за Пазарджик. В момента машиностроенето прави от 25 до 30% от вътрешния брутен продукт", заяви Борисов при рязането на лентата.

След това той обходи завода и се запозна с работата на специалистите в него.

Снимка: Министерски съвет

"Работниците започват с 1100 лева заплата и ваучери за храна, но да ги вдигате още. Качествена продукция. Хората прозвеждат тук и то за БМВ, "Мерцедес". Важното е тези хора да го виждат. По време на управление на опозицията помните как се приватизираха заводите, нали?", коментира Борисов в отговор на журналистически въпрос.

"Явно трябва да се спре нещо, за да видите колко е добре. Всички училища и детски градини са санирани. Стадионът им е факт, така че това сме го направили. От догодина се възстановява програмата за саниране, сега търсят модел. Индустриализацията, която е факт, изисква и обходи за градовете. На 10 секунди минават тирове. Заслужава ли го Пазарджик - не. Затова ще им помогнем да направят обход", каза още премиерът.

"Когато гледаме напред, но и виждаме резултатите от тази българска мечта за индустрия на бъдещето, за добре платени работни места, огромна чест е за мен да се изправя пред вас и да благодаря на тези, които ни помагат. 2012 г. беше създаден автомобилният клъстер. Тогава в автомобилната индустрия имаше 20 компании, сега са 250. Трябва ли още нещо да покажем, за да стане ясно, че успяваме?", каза  пък Плевнелиев.

След напускането на завода премиерът и кметът на Пазарджик Тодор Попов потеглиха със служебна кола към околовръстното шосе на града. И този път шофира самият Борисов, а с него се вози и вицепремиерът Томислав Дончев.

"Събираме пари от данъците на всички, а ремонтираме апартаментите и блоковете на малцина. Имаме подобни планове да продължим, но по друг начин", заяви Дончев, докато пътуват.

"Ще направим проекта за околовръстното и ще го дадем до края на лятото", допълни кметът.

След това премиерът отпътува за кръстовището на пътя Асеновград-Пловдив, на разклона за Куклен, за да инспектира завършването на етап от ремонта на Асеновградско шосе.

Вчера пък Бойко Борисов заяви:

"Мога да се обзаложа, че шаситата на BMW ще се правят в Шумен. Всички заводи вече идват в България и тук се правят високо технологични компоненти и най-скъпите системи. Огромни високо технологични заводи се правят в Кърджали, плюс социални центрове за работниците. В Русе пък се строят най-високо технологичните продукти, които отиват 100% за Германия - например най-скъпите камери на "Мерцедес" се произвеждат в Русе, включително и лазерни лъчи на фаровете".

"Фолксваген" обаче вече обяви, че отлага решението си дали да прави завод у нас за есента.