Американският авиостроител "Боинг" (Boeing) не очаква да получи одобрение за своя модел "737 МАКС 10" (737 MAX 10) преди следващото лято. Това пише в писмо на Американската Федерална авиационна администрация (FAA), съобщиха два информирани източника, цитирани от Ройтерс.

Компанията е изправена пред краен срок през декември, за да получи регулаторно одобрение за "737 МАКС 10", както и за по-малкия вариант 737 Макс 7 (737 MAX 7). Освен ако не получи удължаване на срока от Конгреса, след декември "Боинг" ще трябва да отговори на нови изисквания за предупреждения в пилотската кабина, които биха могли значително да забавят влизането на самолетите в експлоатация.

Според настоящия график на проектния план на "Боинг" предвижда "737 МАКС 10" да получи сертификат не по-рано от лятото на 2023 г.", пише Били Нолен, представител на Федерална авиационна администрация, в писмо до сенатор Роджър Уикър, член на комисията по търговията на Сената, посочиха двата източника.

От авиационната администрация, офисът на Уикър и компанията "Боинг" не пожелаха да отговорят на запитване за коментар на Ройтерс.

Миналата седмица Уикър предложи удължаване на крайния срок за американската компания до септември 2024 г., като се надява предложението да бъде прикачено към годишния законопроект за отбраната.