Три пъти и половина се увеличиха сметките за ток. Нищо не става с компенсации. Адекватният процент компенсация за бизнеса е 75%. Това е разликата, която КЕВР е определила за битовите клиенти, и реалната, която сме потребили.

Това каза пред Нова тв бизнесменът и зам.-председател на БТПП Красимир Дачев в коментар за високите цени на тока.

"Бизнес с компенсации не се прави - нито може да инвестираш, нито може да развиваш, нито да покриваш разходи. Държавата не е създала условия да си купуваме ток, както е по целия свят. В момента във Франция, Гърция, Америка индустрията купува електроенергия за около 100 лева. Ние сравняваме сегмента "Ден напред". Никой в света не прави бизнес с "Ден напред", каза още Дачев.

"До вчера най-голямата анатема в ЕС беше държавната помощ. За държавна помощ вкарваха в затвора, глобяваха милиони, милиарди. Сега се раздава такава с чувалите", допълни той.

Истински казус

Оранжерийни производители на зеленчуци обявиха, че се пред фалит заради високите цени на тока и природния газ. В празни оранжерии в Сливен заради високите цени на природния газ се отглеждат само 5 дка зеленчуци от общо 150.

За миналата година сметката за газ за месец е била 140 000 лв., а сега е 800 000 лв. Производителите са пред дилемата дали да се откажат от занаята си.

Според тях през пролетта ще се ядат вносни зеленчуци. От Асоциацията на оранжерийните производители искат компенсации и работна среща с премиера Кирил Петков, за да се спаси браншът.