Дефицитът на работещи в българската икономика се изчислява между 120 000 и 150 000 души. За това е необходим внос на работници - от българската диаспора, филипинци или виетнамци. При всички случаи можем да бъдем успешни на пазари, на които възнагражденията са по-ниски отколкото в България. Това обясни в предаването "Лице в лице" по bTV Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара.

"Изправени сме пред срив на чуждите инвестиции, според Радосвет Радев. ""Аджибадем" напуска страната, "Метро" също преразглежда позициите си в България. Имаме едно "знаме", с което привличаме - това е плоският данък, както и образована и квалифицирана работна ръка и ниските възнаграждения. Това обаче вече не е вярно. Възнагражденията в България нарастват, и то значително. Работната ръка също не е толкова квалифицирана", обясни Радосвет Радев.

"Ще се внедряват агенти на ДАНС в стопанските структури - тези които са предприемачи, ще спрат да назначават нови хора, защото ще мислят, че са агенти", коментира Радев.

В следващите от 3 до 5 години от Украйна и от Молдова да бъдат привлечени 150 хиляди работници от българската диаспора. Това е намерение, заложено  в разработвана от КНСБ и работодателски организации демографска програма. Така ще се запълни недостигът на работна ръка и ще се оживят западащи села, отбеляза наскоро президентът на КНСБ Пламен Димитров

По думите му правителството и синдикатите са направили "съглашение" да вдигнат максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева. Платецът на това нещо отсъства от сбирката, посочи Радев.

"Така се увеличава разходът за работодателя - някой прави сметката на друго място, на вас ви я носят само, за да я платите", изтъкна той. Радосвет Радев съобщи, че Асоциацията на българските работодатели обмисля позиция по повод това решение.